MediaKit of simpelrijkleven.nl

Simpel rijk leven

Een blog over financiële onafhankelijkheid, het aflossen van de hypotheek, investeren, besparen en consuminderen.
simpelrijkleven.nl

Offered products

Not yet available

Janine Duynisveld

Janine Duynisveld

Gender

Age

Language

Other

Postzegels; hoe zit het met de geldigheid?

15 hours ago

Deze week wilde ik een kaartje versturen. En in de decembermaand kan dat extra goedkoop met de decemberzegels. In de kast kwam ik een velletje decemberzegels uit 2012 tegen met het cijfer 1 erop. Geen waarde, helemaal niets. Ik twijfelde of ik de postzegel zo kon gebruiken of dat ik toch bij moest plakken.

  Geldigheid decemberzegels'Vroeger' stond er altijd een waarde op de postzegel, tegenwoordig het cijfer 1. Dit getal geeft aan dat je er een postkaart mee kan verzenden.  Vrijwel ieder jaar gaan de prijzen van postzegels omhoog. Is het dan ook nodig om bij oudere decemberzegels met het cijfer 1 bij te plakken? Op de site van PostNL staat het volgende:

Decemberzegels van 2010 t/m 2016 met de opdruk 'December' zijn ook nog steeds geldig. U hoeft dus niet bij te plakken. Heeft u nog oudere Decemberzegels met een bedrag in euro's? Deze mag u gebruiken als u bijplakt tot het huidige Decemberzegeltarief van 0,73 euro. Speciale bijplakzegels koopt u online of bij een PostNL-locatie.
Bron: Post NL

Aangezien de decemberzegels met het cijfer 1 hun verzendwaarde behouden en niet bijgeplakt hoeven worden, kan het als je regelmatig post verstuurd, best aantrekkelijk zijn om wat meer zegels te kopen voor het volgende jaar.Geldigheid reguliere postzegelsOok lees ik op de site dat alle overige postzegels met een waarde in euro's geldig blijven, maar dat bijplakken soms wel noodzakelijk kan zijn. Daarvoor zijn speciale bijplakzegels te koop, zodat je niet teveel hoeft te betalen voor het verzenden van een poststuk. Oude postzegels met een waarde in guldens zijn sinds 1 november 2013 niet meer geldig.
Bron: Post NL

Gooi dus niet zomaar je oude postzegels weg, ze zijn nog gewoon geld waard!

Besparen voor 2018; zelfhulpmiddelen worden fors duurder

3 days ago

Per 1 januari 2018 gaat de BTW omhoog op vrijwel alle zelfhulpmiddelen die in de winkel te koop zijn. Momenteel betaal je 6% BTW, maar vanaf 1 januari worden deze producten  met 21% BTW belast.

Het gaat om producten die geen officieel geneesmiddel zijn, maar voor de btw toch wel als geneesmiddel worden gezien. Het gaat onder meer om aambeienzalf, neusspray, tandpasta en tabletten tegen brandend maagzuur.


 Bron: SRA 
Welke producten worden duurder?
 Het gaat in de meeste gevallen om producten die geen officieel geneesmiddel zijn, maar wel een vergunning hebben als medisch hulpmiddel.Onderstaand een aantal producten die per 1 januari 2018 in het hogere btw-tarief vallen.

 • tandpasta
 • zonnebrandcrème
 • babycrème
 • mondwater
 • insectenspray
 • anti-roosshampoo
 • aambeienzalf
 • acnecrème
 • capsules tegen blaasontsteking
 • maagzuurtabletten
 • middelen tegen darmkrampjes
 • diarreetabletten
 • eczeemzalf
 • hoesttabletten en -drankjes
 • hoofdluisshampoo
 • kalknagelcrème
 • littekencrème
 • vaginale-schimmelcrème
 • neusspray
 • wrattencrème
 • nierdialyseconcentraten
Inkopen maar
Het loont dus zeker om nu alvast producten in te kopen waarvan je weet dat je ze volgend jaar zeker nodig hebt. Maar let wel op de houdbaarheidsdatum, het zou natuurlijk zonde zijn als het uiteindelijk helemaal geen besparing is.

Moneymonday; de financien van ... N

4 days ago

Even voorstellen....
Ik ben een vrouw van 32 jaar (N) en woon samen met mijn vriend A van 33 jaar. We wonen in een Jaren '30 maisonette koopwoning in een populaire wijk in Rotterdam. Dit huis hebben we in 2011 gekocht.

Werk 
Ik werk 24 uur per week in een sociaal wijkteam. A is programmeur en werkt 40 uur per week. 

Inkomsten & uitgaven

Inkomsten: € 3250  netto salaris A per maand inclusief VT en bonus € 1910  netto salaris N per maand inclusief VT en EJU €  320 euro hypotheekrente aftrek (HRA) belastingdienst Totaal: € 5.480       Gezamenlijke Uitgaven:     20,33     Water Evides     € 12     Parkeer abonnement en Parkeren bezoekers     €  25,50     Waterschapsbelasting     € 127     Gas en Elektra     € 14,25     ORV- verpand aan hypotheek     € 795,20     Rente Hypotheeklening     € 258,62     Inleg Opbouw Spaarrekening     € 100     VVE     € 62,05     OZB, Rioolheffing, Afvalstoffenheffing     €   2,60     Bankkosten     € 10,01     Inboedelverzekering     €   2,82     Reisverzekering doorlopend     €   43     Wegenbelasting     €  22,62     Autoverzekering WA Casco     €   60     Benzine     €  64,95     Ziggo Internet     €   75     Reserveren uitgaven huis intern     €   25     Reserveren Onderhoud Auto     € 300     Boodschappen     €  37     Uitgaven huisdiertjes Totaal:     € 2.057,95     Om het bovenstaande bedrag te betalen, leggen we beiden 875 euro in en gebruiken we de HRA
Persoonlijke Uitgaven : naar Gezamenlijke rekening:     €  875 Sim only abonnement mobiel:     €   13 Spotify family         €  7,50 Zorgverzekering         €   78 Sportschool         €   30 Zakgeld (kleding/ uitgaan etc)     € 150 Sparen/ Beleggen         € 206 Extra Inleg Hypotheek, naar gez. spaarrekening         € 550   Totaal:             €1.910   
Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja. Ik ben best tevreden over de inkomsten en uitgaven. We hebben een relatief goedkope hypotheek t.o.v. het inkomen. We kunnen goed leven, veel sparen en hebben weinig overbodige uitgaven. A en ik hebben besloten om onze inkomsten niet op 1 hoop te gooien. We schrijven allebei maandelijks 875 euro over naar de gezamenlijke rekening en daar betalen we alle lasten van het huis, de auto, verzekeringen en boodschappen van. Zorgverzekering, telefoonabbo, kleding, uitgaan en vakanties betalen we van onze eigen centen. Ik ben me er van bewust dat  A veel meer verdient dan ik, maar ik beschik over veel meer spaargeld. A heeft een voorkeur voor dure gadgets, wat ik zonde van het geld vind. Ik geef weer veel meer uit aan kleding dan hij. Voordeel van dit systeem is (zolang we allebei een goed salaris hebben) dat we nooit ruzie hebben over geld en een ieder volledig vrij is te doen en te laten met het restant van het salaris wat hij of zij wil. 


Hoe beheer je de financiën?
  Elke dag kijk ik even naar de bankieren apps van ASN en Rabobank om te zien wat er op mijn persoonlijke betaal en spaarrekening staat en wat er op de gezamenlijke betaal en spaarrekening staat. Ik kijk 1 of 2 keer per jaar of onze vaste lasten omlaag kunnen en of we bepaalde lasten weg kunnen minimaliseren. Ik heb sinds een paar maanden een aparte betaalrekening aangevraagd voor boodschappen, omdat ik het lastig in te schatten vond hoeveel geld we nog konden besteden aan boodschappen zonder hier veel tijd aan kwijt te zijn. Nu zie ik in 1 oogopslag wat er op de boodschappenrekening staat.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik ben in de afgelopen 8 maanden 8 uur minder gaan werken. Dat was een bewuste keuze om te zien of ik gelukkiger zou worden van minder werk, en (nog) meer vrije tijd ;-). Wat ik spannend vond was de vraag wat dit zou betekenen voor mijn best wel ambitieuze spaardoelen. Ik ben onverminderd doorgegaan met het storten van geld voor extra inleg in de opbouwspaarrekening, maar ik ben wel tijdelijk gestopt met  extra stortingen om mee te beleggen.  

Ook  hebben we het afgelopen jaar een aantal verbouwingen aan onze woning gehad. Mijn kleine spaarbuffer is hier helemaal aan opgegaan omdat we toch meer hebben aangepakt dan oorspronkelijk de bedoeling was – en we hadden begroot. Ik wil de komende tijd mijn buffertje weer opbouwen.

Alleen dat ik nu niet meer zo veel beleg als ik zou willen. En dat ik wat minder geld uitgeef aan vakanties en kleding/uitgaan.

Spaar je?
  Ja, ik spaar. 

 • Ik heb vrijwel altijd een kleine buffer van 1000 – 2500 euro op een spaarrekening (behalve nu) om zorgkosten en kleine tegenvallers mee op te vangen
 • Grote buffer; Indexbeleggen. 70% van mijn vermogen zit in in een Indexfonds Aandelen Wereldwijd, 30% in een obligatie fonds wereldwijd. Mijn spaardoel is tussen de 150.000 en 200.00 euro over 15 jaar. Ik wil rond dezelfde periode stoppen met werken en mocht het nodig zijn leven van de rente en het dividend die de obligaties en aandelen opbrengen; leven van mijn passieve inkomen. Plan is dat ik tegen die tijd niet veel inkomen nodig heb vanwege 1 afgelost huis om in te wonen (willen we kopen zodra huidig huis afgelost is) en 1 afgelost huis (huidige huis) om te verhuren.
 • Aflossen huis eind 2022. Wij hebben een 100% bankspaarhypotheek van 198.800 euro. Nu de tijdsklemmen van minimaal 20 jaar inleggen in een bankspaar of spaarhytpotheek zijn losgelaten, hebben we besloten hier flink gebruik van te maken en de hypotheek fors eerder af te lossen. Niet in 2041, maar in 2022 is de ambitie. We zijn extra aan het inleggen op de RaboOpbouwSpaarrekening tegen een gegarandeerd percentage van 4.8% rente. Wij storten elk kwartaal een bedrag van zo'n 3300 euro, waarmee we de looptijd met 1 jaar verkorten. We zijn hier een half jaar geleden mee gestart en hebben de einddatum dus al van 2041 naar 2039 verplaatst. De spaarpot bedraagt nu 28.750 euro. We willen de komende jaren doorgaan met extra inleggen. Als alles lukt zoals we hebben bedacht, kunnen we met de opbouwpot de hypotheek  in 2022/ 2023 aflossen en dan willen we het huis gaan verhuren. En voor onszelf een nieuw compact en duurzaam huis kopen met een nieuwe hypotheek, die we uiteraard weer versneld willen aflossen. 
 Investeer je?
Ja, in wijdgespreide aandelen en obligaties.  

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Vakanties vind ik leuk. We hebben verschillende mooie (maar best dure) reisjes naar de States gemaakt. En kleding. Ik probeer niet teveel uit te geven, maar als ik soms een heel jaar bij elkaar optel, schrik ik toch.  

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Door overzicht te houden. Door mee te bewegen met veranderingen. En als Ik een maand erg veel uitgeef, kan ik de maand erop heel goed bezuinigen door veel thuis te blijven, thuis te eten, koffietjes te drinken bij vrienden thuis en geen kleding te kopen. Een balansmaand houden, zeg maar.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ja, op vervoer en boodschappen. Wij hebben 1 auto die niet veel gebruikt wordt. Alleen door mij als het regent. A werkt thuis en ik fiets veel naar mijn werk. Scheelt veel geld. Wij betalen opgeteld slechts zo'n 125 euro per maand voor de auto inclusief benzine. Onderhoud doet onze familie veelal. Al met al een hele Luxe voor weinig geld! Ik hoop dat dit onze eerste en laatste benzine auto is en we na de levensduur van deze auto elektrisch kunnen gaan rijden! Wij geven 300 euro uit aan boodschappen. Ik ben vegetariër en daarom komt er maar weinig en alleen biologisch vlees in huis ( voor vriend ) . Scheelt veel geld. We proberen veel thuis te koken met seizoensgroentes en proberen minder bewerkt eten te eten. Hierdoor komen we uit met ongeveer 70 euro per week.    Waar bespaar je liever niet op? Op een fijn huis om in te wonen. En op minder, maar iets betere (premium)  spullen als iets toe is aan vervanging. Geldt voor kleding, spullen,  bouwmaterialen voor het huis etc.     Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën? Redelijk. Zoals gezegd geven we ons geld allebei aan zaken uit die we zelf bepalen. De gezamenlijke spaardoelen zijn heel helder. Ik heb A kunnen motiveren in het afgelopen jaar om voor het versneld aflossen van onze hypotheek te gaan.  Dat vindt hij nu ook een fijn idee, de laatste en enige schuld die we hebben over een paar jaar al aflossen. A spaart zelf ook op een spaarrekening, maar beleggen vindt hij maar risicovol, dus daar begint hij niet aan ;-)    Ik zou graag nog onze inboedel verzekering eruit willen gooien en ook de ORV (dat kan als er voldoende in de opbouwpot zit t.o.v. de WOZ waarde vd woning), maar dat mag (nog) niet van mijn vriend. Ook wil hij het dure internetpakket, voor het snelste internet, maar dat vind ik niet zo nodig. Deze battle wint hij, omdat hij thuis werkt en programmeur is. We hopen allebei nog eens op een goede glasvezelverbinding in onze wijk.     Welke blogs lees je graag? Sochicken.nl van Jelle Hermus (ik ben groot fan!) en MrMoneyMustache.com    Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?    Houd je uitgaven compact. Terugkerende kosten zijn de vijand en zou je zoveel mogelijk moeten vermijden. Kijk of je kan minimaliseren!      Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar info@in10jaarfo.nl en ontvang de vragenlijst!

Websites by this publisher

WebsiteViewsUniqueSocialPrice
No records found
Share