MediaKit of simpelrijkleven.nl

Simpel rijk leven

Een blog over financiële onafhankelijkheid, het aflossen van de hypotheek, investeren, besparen en consuminderen.
simpelrijkleven.nl

Offered products

Not yet available

Janine Duynisveld

Janine Duynisveld

Gender

Age

Language

Other

Social Media

KIJKTIP: Vergeef me mijn schulden

2 days ago

Soms zijn je schulden zo hoog, dat je er zelf niet meer uit kan komen. In Nederland heb je dan de mogelijkheid om in de schuldsanering te komen. Daar kom je niet zomaar in, daar zijn strikte voorwaarden aan verbonden. Het is een 3-jarig traject om volledig schuldenvrij te worden.

Vergeef me mijn schulden
Vorig jaar was er een heel indrukwekkende documentaire van 2doc op televisie genaamd 'Vergeef me mijn schulden'. Deze documentaire laat zittingen zien in een rechtbank waarbij de rechter de uiteindelijke beslissing maakt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor het schuldsaneringstraject.


Schijn ophouden
In de documentaire komt Marc aan het woord. Marc had ruim 100.000 euro aan schulden en mocht na een lang traject deelnemen aan de schuldsanering. Marc vertelde dat hij zich enorm schaamde voor zijn schulden en de schijn ophield naar vrienden en familie. Hij dacht het zelf wel op te kunnen lossen, maar raakte alleen maar verder in de schulden, terwijl hulp zoeken bij schulden juist de snelste weg is om uit de schulden te komen. Maar als je eenmaal in de neerwaartse spiraal terecht bent gekomen, is het lastig van je tunnelvisie af te komen en weer helemaal helder te zien wat er aan de hand is en hoe je de schulden aan kan pakken.

Bekijk ook: Kijktip: leven zonder geld

Schuldsanering
Het kan voor een buitenstaander soms wat vreemd klinken. Flinke schulden maken en vervolgens in 3 jaar tijd helemaal schuldenvrij worden, zonder dat je alle schulden volledig terug moet betalen. Maar zo zwart/wit is het niet. Het traject is zwaar en je moet aan veel eisen voldoen. Bovendien is het een mooie mogelijkheid om vanuit het diepe schuldendal weer een normaal bestaan op te bouwen.

Ik vond het een erg indrukwekkende documentaire om te bekijken. Je ziet niet alleen de lastige afweging die de rechter moet maken tot het wel of niet toelaten tot de schuldsanering, maar het laat ook een indrukwekkend inkijkje zien in het leven van iemand met schulden die heel graag weer een nieuwe start wil maken.

Wil jij de documentaire vergeef me mijn schulden bekijken? Dat kan helemaal gratis via 2DOC.

Bekijk hier de documentaire 'Vergeef me mijn schulden'.

De laatste loodjes.... hulp gevraagd!

5 days ago

Het kan niet lang meer duren voordat baby 2 zich hier gaat melden. En ik moet zeggen dat ik er ook wel klaar mee (of klaar voor) ben. Die dikke buik zit behoorlijk in de weg. Ik kan niet wachten om weer gewoon mijn eigen kleren aan te kunnen en de kleine in mijn armen te hebben. Het voordeel van de laatste loodjes is wel dat ik nu wat meer tijd heb om aan mijn blog te werken. Dat is ook wel een fijne afleiding tijdens mijn verlof en ook met dikke buik nog prima te doen. Achter de schermen ben ik dus druk bezig, maar eigenlijk heb ik voor 1 ding jullie erg hard nodig, aangezien de verwachting is dat ik na de bevalling een tijdje niet online zal zijn.

Moneymonday Moneymonday is zoals jullie wel vast wel weten een ontzettend goed gelezen rubriek. Veel lezers komen speciaal op maandag naar mijn blog om een financieel inkijkje te krijgen. Alleen kan ik Moneymonday niet in voren schrijven zonder jullie hulp. Moneymonday is namelijk echt een rubriek VOOR en DOOR lezers. Omdat ik niet kan inschatten hoe lang ik uit de running ga zijn, wil ik graag de verhalen wat verder in voren plannen. Wil jij mij helpen en de rest van de lezers heel blij maken?
Meedoen is echt heel eenvoudig en kan ook nog eens volledig anoniem. Door een mailtje te sturen naar moneymonday@simpelrijkleven.nl ontvang je van mij de vragenlijst. Die kan je vervolgens zelf invullen en retour sturen. Ik geef dan bij jou aan wanneer jouw verhaal online komt. Bovendien kan je ook gebruik maken van de grote groep lezers op mijn blog, want er wordt altijd actief gereageerd. Dit kan jou bovendien weer fijne nieuwe inzichten geven. Ik hoop dat er veel mensen zich aanmelden, zodat ik jullie ook in de periode na mijn bevalling gewoon wekelijks kan verblijden met een Moneymondayverhaal, ondanks dat ik zelf in die periode niet zoveel online zal zijn.

ReactieIk hoop natuurlijk ontzettend snel te reageren op jullie mailtjes, maar het kan maar zo zijn dat ik al 'te laat' ben met dit oproepje.... dus in dat geval moet die kleine toch nog maar een paar dagen blijven zitten. Want een maandag zonder moneymonday kan natuurlijk niet ;)

Meedoen? Mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl


Moneymonday; de financien van... A

6 days ago

Even voorstellen... Man 43 jaar, vrouw  40 jaar, 3 kinderen 16,15 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1999 in een eengezinswoning (hoekhuis) in een klein dorp, in het midden van Nederland.
Werk & inkomen Man werkt gemiddeld 60 uur per week in de transportsector en vrouw werkt part-time in de zorg.
Inkomsten

Salaris 1

2.500 Salaris 2

1.200 Hypotheekrenteaftrek 96


3.796Uitgaven


Sparen vast
900 Sparen kinderen
36 Sparen weekend weg familie 10 Hypotheek
488 Telefoon, televisie, internet 52 Mobiele abonnementen (4) 28 Zorgverzekering
256 Overige verzekeringen 112 Energie

108 Water

16 Boodschappen incl drogist 450 Tanken

120 Autobelasting (2 auto's) 47 Gemeente belasting 66 Zakgeld kinderen
35 Kerk

18 Netflix

11 Pinnen

160 Cadeautjes
25 Overblijven
3 Kosten betaalpakket 3


2.944
Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven? Ja, dik tevreden
Hoe beheer je de financiën? Als het salaris binnen komt, maken wij een nieuwe planning voor de komende maand. Het bovenstaande overzicht komt daar vast in terug, maar natuurlijk komen er verschillende uitgaven bij. Ik pak de kalender erbij en als er bv. een etentje gepland staat, of er moet kleding gekocht worden, nemen we dat mee in de ‘begroting’. Of als er een rekening ligt van bv. de ANWB, de autogarage oid, zetten we dat in het lijstje. Ook zijn er maanden dat er juist extra geld binnen komt: 2 x per jaar ‘tijd-voor-tijd’ uren die mijn man heeft opgespaard, maar niet heeft gebruikt, het vakantiegeld, de kinderbijslag, en de teruggave van de inkomstenbelasting. Zo rekenen we uit of en hoeveel we extra gaan overhouden (naast de 900 euro die we vast sparen) Als dit ruim is, maak ik gelijk een bedrag over naar de spaarrekening. Gedurende de maand strepen we alles weg wat afgeschreven is en maken aan het einde van de maand evt. nog een restbedrag over naar de spaarrekening. Al is het maar 20 euro, wij beginnen namelijk elke maand weer met 0 op de betaalrekening.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt? Nee
Spaar je? Ja, maandelijks 900 euro vast. En verder alles wat overblijft. Van de extra inkomsten (zie boven) ook een groot gedeelte.
Onze spaardoelen: We hebben net de keuken verbouwd en aan de rest van de benedenverdieping flink wat aangepast. Daar hebben we dus eerst voor gespaard en zijn we nu van aan het genieten, want het is prachtig geworden! In huis hebben we voorlopig geen (dure) wensen meer, omdat we door de jaren heen zo’n beetje alles gedaan hebben (badkamer, bovenverdieping laten stucen, zolderkamer laten bouwen enz)
Verder lossen wij jaarlijks 4.500 euro  af op het aflossingsvrije deel van de hypotheek. (meer mag niet) Dit deel hopen we in 2019 volledig afgelost te hebben. Daarna willen we evt. de looptijd van de spaarhypotheek inkorten. Die loopt anders nog tot 2029 door, maar het lijkt ons fijn om eerder hypotheekvrij te zijn.
De tijd dat onze oudste 2 kinderen gaan studeren zit eraan te komen. Hier houden we in ons achterhoofd al rekening mee qua sparen.Wij houden wel altijd een buffer van 10.000 euro aan op de spaarrekening voor noodgevallen.
Investeer je? Niet in de vorm van  beleggingen oid, maar het aflossen van de hypotheek zien wij wel als een investering in de toekomst. Onze woonlasten vinden wij nu al niet erg hoog (netto 392), maar als we, in het uiterste geval in 2029 helemaal geen hypotheek meer hebben, zijn we 55 en 52 jaar en hebben we op redelijk jonge leeftijd best veel (financiële) keuzevrijheid.
Wat is jouw zwakke plek in de financiën? Omdat we de meeste kosten van tevoren begroten, komen we niet vaak voor verrassingen te staan. Toch heb je wel eens van die tijden dat er ineens een paar dingen vlak na elkaar kapot gaan en daar kan ik dan toch wel chagrijnig van worden, ondanks dat er genoeg op de rekening staat om het op te lossen. Maar gewoon omdat ‘het niet gebudgetteerd is’ ;-)
Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn? Door het bewaren van overzicht.  Sommige uitgaven schuif ik daarom wel eens door naar de volgende maand, als ik weet dat er dan meer ruimte is.
Bespaar je op bepaalde lasten? Ten eerste: het huis. Wij zien om ons heen nogal wat leeftijdgenoten verhuizen naar een groter, duurder huis. Wij zijn tevreden met onze hoekwoning. We vinden dat we voldoende ruimte hebben en geven niet om status om bv vrijstaand of in een hippere buurt te wonen. We hebben het huis door de jaren heen wel opgeknapt. We eten lekker, maar vrij basic. Als in: aardappels, groente, vlees. Maar dit komt voornamelijk omdat man en kinderen niet van ‘gekkigheid’ houden. Erg bijzondere ingrediënten vind je dan ook niet in mijn keukenkastjes. We halen nooit eten (chinees, patat e.d). We gooien geen eten weg (zelfs een restje gesneden ui gaat de vriezer in)We kopen bij uitzondering A-merken.We nemen zelf eten en drinken mee als we een dagje weg gaan. Ik knip zelf de haren van man en kinderen We stappen elk jaar over van energieleverancier We gaan wel op vakantie, maar dit hoeft van ons niet luxe te zijn: kamperen vinden wij super gezellig. Kleding voor mezelf koop ik voornamelijk tweedehands. Het is voor mij een sport om er leuk uit te zien voor weinig. Dit lukt goed denk ik, want ik krijg regelmatig een complimentje….We doen geen impulsaankopen. Grote uitgaven overleggen we samen.


Op welke lasten bespaar je liever niet? Omdat mijn man lange werkweken heeft en ik zelf onregelmatige diensten werk, is de tijd die wij als gezin doorbrengen, spaarzaam. Ook hebben wij al op jonge leeftijd dierbaren verloren, waardoor wij beseffen dat het leven kostbaar is, en waard om van te genieten. Niet dat het altijd geld hoeft te kosten (we wandelen bv graag), maar in het weekend geven we relatief veel geld uit aan uitjes, feestjes, de voetbalkantine enz. Ook proberen mijn man en ik 2 x per jaar samen een nachtje weg te gaan. Van al deze dingen kunnen we echt genieten.
Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën? Jazeker!  We zijn jong getrouwd (23 en 20 jaar), dus in het begin van ons huwelijk hadden we nog niet zo’n duidelijk beeld van onze financiën als nu, maar big spenders zijn we nooit geweest. Beiden vinden we het niet belangrijk om ons te meten aan anderen. Wij hoeven bv. niet de nieuwste gadgets (hebben allebei een goedkope mobiele telefoon) en onze auto’s zijn goed, maar bepaald niet nieuw of hip. (ons motto: ‘als ie maar rijdt’) Bij ons gaat de hele financiële huishouding in overleg met elkaar. Dit vind ik prettig.
Welke blogs lees jij die betrekking hebben op de financiën? 

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven  willen geven? Vergelijk jezelf niet met anderen, maar zorg voor inzicht in je eigen situatie en pas daar je uitgaven op aan. En zoek/vind je geluk niet in spullen, maar in tijd doorbrengen met degenen waar je van houdt.
Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!

Websites by this publisher

WebsiteViewsUniqueSocialPrice
No records found
Share