MediaKit: Website Influencer

Influencer: Nicky & Jessie Kroon

Nicky & Jessie Kroon

Hi! Wij zijn Nicky en Jessie en wij leven sinds 2014 zero waste, zonder afval dus. Wat begon als project voor een maand, is inmiddels uitgegroeid tot een jarenlang project en lifestyle! Op ons blog laten we zien hoe we dat doen (naast onze full-time banen) en geven we tips voor een duurzamer leven.

Offered products

  • Article € Login for price
  • Link € Login for price

Statistics

1k - 10k
Reach
(unique visitors)
821
Views
359
Domain Authority
506
Trust flow
484
Citation flow
57
TF/CF
Verified

Demographics

Gender

Age

Top 5 countries

Netherlands - 85%
Belgium - 11%
United States - 1%
Germany - 0%
Spain - 0%

The demographics below are an example. Log in to see the actual demographics.

De impact van hennep: hoe duurzaam is stof van hennep?

2 weeks ago


Bij hennep denk je misschien niet meteen aan kleding. En waarschijnlijk al helemaal niet aan stijlvolle spijkershorts of minimalistische kleding. Zeker in het buitenland heeft het plantje namelijk een héél ander imago dan een materiaal voor kleding. Er is bij het grote publiek ook weinig bekend over hoe duurzaam kleding van hennep is. Tijd om het uit te zoeken, mét een hele fijne tip voor hennep spijkershorts van ARMED ANGELS!

Dit artikel valt in de impactreeks over kledingstoffen. Misschien ben je ook benieuwd naar de andere stoffen: 

De hennepplant waar je niet high van wordt

Net als katoen, linnen en heel veel andere natuurlijke stoffen wordt hennep gemaakt van een plant. En nee, dat is níet de hennepplant waar je stoned van kan worden. Er zitten namelijk véél minder psychoactieve bestanddelen in. Een hennepplant voor kleding totaal iets anders dan hennep voor een joint. Maar helaas heeft het plantje wél dat imago aan zich kleven. Dat is eigenlijk best grappig, want de plant wordt al eeuwenlang voor textieltoepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld om stevig touw van te maken. Of dus voor kleding.

Waar wordt textiel van hennep gemaakt?

Verreweg de meeste hennepproductie komt uit centraal Azië; met China als grootste producent. Maar hennep kan ook dichterbij worden geproduceerd. Bijvoorbeeld in Tunesië of in Europa. Dit wordt ook steeds populairder. Volgens de Europese commissie steeg de productie van 19.970 hectare in 2015 naar 34960 hectare in 2019. Dat is een stijging van 75%!

Hennep of katoen: wat is duurzamer?

Laten we maar meteen helder zijn; hennep kan veel duurzamer zijn dan katoen. Vooral op het gebied van bestrijdingsmiddelen, water en landgebruik. Maar wat ons betreft gaat duurzaamheid natuurlijk veel verder dan dat. Dus om te bepalen of een spijkerbroekje van hennep écht duurzamer is dan een spijkerbroekje van katoen moet je ook naar andere factoren kijken. Bijvoorbeeld of de maker van jouw broekje een eerlijke prijs heeft gekregen, of er chemische verf is gebruikt en hoe lang je broekje meegaat.

Maar het is natuurlijk wel nuttig om te weten hoe de productie van hennep eruit ziet en wat de voordelen van henneptextiel zijn. Net als bijvoorbeeld bamboe is hennep een snelgroeiende plant (in 120 dagen kun je al oogsten) die kan groeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken. Daarom is er niet echt een groot verschil tussen biologische en niet-biologische hennep op dit gebied. Ook is er minder water en land nodig voor het kweken van hennep voor textiel dan voor katoen voor textiel. Hennep geeft (op een even groot stuk land) tot drie keer meer opbrengst dan katoen. En het heeft tot vier keer minder water nodig. Ter vergelijking: katoen gebruikt 2,4% van ’s werelds akkerland en maar liefst 24% van ’s werelds bestrijdingsmiddelen.

Hennep is goed voor de bodem

Een ander belangrijk aspect van hennep is dat het lange wortels heeft die de bodem kunnen voeden. Waar katoenplanten de bodem uitputten kan hennep juist bijdragen aan minder erosie en bodemuitputting. Zeker als je de plant met andere planten kweekt en dus geen monocultuur hebt. Daarnaast kan het plantje wel 15 ton CO2 opnemen per hectare. Het wordt hierdoor ook wel een ‘koolstofnegatieve plant’ genoemd.

 


De nadelen van hennep

Klinkt fantastisch toch? Toch vertegenwoordigt hennep nu slechts 0,15% van al het wereldwijde textiel. Je vraagt je af waarom we niet massaal katoen inruilen voor hennep.

Ten eerste komt daar natuurlijk een negatief imago (het werd zelfs een tijdje illegaal verklaard door de synthetische textiellobby die het onterecht in verband bracht met marihuana) om de hoek kijken (verklaart ook waarom in de hippie scene wél massaal hennepkleding te vinden is), maar er zijn ook nog wat andere nadelen.

Het is moeilijker om hennep te spinnen, vooral wanneer 100% hennep wordt verwerkt in een ‘ringspinsysteem’. Een van de grootste voordelen, namelijk dat het heel erg sterk is, kan daarmee ook een nadeel zijn: hennep kan  wat stugger zijn, waardoor het minder mooi valt en minder zacht aanvoelt. En een nadeel dat we zelf hebben ondervonden: het is moeilijker om olievlekjes (bijv. van zelfgemaakte deo) uit de oksels te wassen.

Daarom wordt hennep vaak gemixt met andere materialen; voornamelijk (bio)katoen. Zo krijg je best of both worlds. Een stevige stof die ook lekker aanvoelt. Dit heeft wel nog een kleine uitdaging: door te mixen wordt het recyclen wel moeilijker. Gelukkig wordt daar volop in geïnnoveerd en kan de stof wél gecomposteerd worden.

Spijkershorts van hennep

Een ideale toepassing voor een hennep/katoenblend is bijvoorbeeld voor een spijkerbroekje. Zo krijg je een supersterk broekje dat wél lekker zacht zit. Fair fashion pionier ARMEDANGELS heeft verschillende items van hennep in hun assortiment, waarvan de SILVAA HEMP RINSE denim shorts een goed voorbeeld zijn. Deze DetoxDenim shorts hebben 14% hennep, 84% biologisch katoen en 2% elastaan. Je kunt ze het beste zo min mogelijk wassen – en gooi zeker niet in de droger.  Je vindt bij ARMED ANGELS ook hele fijne andere shorts van duurzame materialen. 

Benieuwd geworden? Als je je nu aanmeldt voor de nieuwsbrief van ARMED ANGELS ontvang je 15% korting! En verzending is vanaf 120 euro gratis, mét gratis retour.
 

Meer info en bronnen:

Design, Development and Up-Scaling of a Sustainable Production System for HEMP Textiles—An Integrated Quality SYStems Approach - Stefano AmaducciThe Istituto di Agrono

Development of hemp-blended cotton fabrics and analysis on handle behavior, low-stress mechanical and aesthetic properties - Meenakshi Ahirwar &B. K. Behera

Industrial hemp fiber: A sustainable and economical alternative to cotton Ana Gabriela Duque Schumacher SérgioPequito JenniferPazour

 Headerfoto: De ARMED ANGELS Silvaa hennep shorts

 

 

 

Hoe (on)duurzaam zijn avocado's?

a month agoOf het nu op een hip sneetje toast zit of in je smoothie: de avocado is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. Maar hoe duurzaam zijn avocado’s? Wij gingen op zoek naar de (verborgen) impact van avocado’s.

Het schrijven van de impactblogs vinden we altijd superleuk om te doen. Na olijfolie, tencel, cashewnoten en spijkerstof is het nu tijd voor iets wat perfect bij onze millennialgeneratie past: avocado's. Ook wij kunnen echt genieten van een avocado toast. En we gebruiken avocado’s ook graag voor onze zero waste vegan chocolate mousse (zie Instagram voor een receptje).

Avocado’s zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond: ze bevatten superveel gezonde vetten, vitamines en vezels. Bovendien kun je het ook goed gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld boter in plantaardige bakrecepten. Maar is het dan wel duurzaam?

Is avocadoproductie duurzaam?

Dat is de vraag die we ons als eerste stellen. “Ís het duurzaam?” en “kán het duurzaam?” zijn natuurlijk twee verschillende dingen, dus laten we eerst eens naar het eerste kijken. Avocado’s kun je moeilijk kweken in ons eigen kikkerlandje. Je hebt misschien wel eens een pit met satéprikkers in een bakje water gehangen, maar als daar daadwerkelijk een boom (waar je vruchten af plukt, niet zo’n sprietje) uit is gekomen wil ik nú een foto van je ontvangen.

Daarom worden ze vaak gekweekt in andere landen. In Mexico wordt ongeveer een derde van alle avocado’s geteeld. Toch worden deze vooral geëxporteerd naar Amerika. Nederland haalt avocado’s eerder uit Peru en Chili, aldus het CBS. Maar ze kunnen ook uit Zuid-Afrika komen. Daar (maar ook op andere plekken) worden vaak bosgebieden gekapt om plaats te maken voor waterslurpende avocadobomen. Net als bij palmolieplantages is dit iets wat we het liefst willen vermijden.

Foto door Polina Tankilevitch via Pexels


Een dorstige boom

Voor het produceren van 1 kilo fruit heeft een avocadoboom zo’n 500 tot 1500 liter water nodig, aldus studie van avocadoplantages in Mexico. Er zit een groot verschil tussen biologische en niet-biologische teelt. Zo verbiedt biologische teelt bijvoorbeeld het gebruik van onduurzame irrigatiesystemen. Maar water is niet de enige factor die een avocado ‘wel of niet duurzaam’ maakt.

Een vliegtuig vol avocado’s

Transport is een heel belangrijke factor in de duurzaamheidsbeoordeling van avocado’s. Omdat avocado’s vaak eetrijp in de supermarkten moeten liggen worden ze vaak ingevlogen per vliegtuig en vervolgens gerijpt in speciale ripening facilities. Gelukkig is dat helemaal niet nodig en kun je avocado’s ook prima per boot vervoeren. Avocado’s zijn namelijk zogenoemd ‘climacterisch fruit’. Dat houdt in dat je ze prima kunt oogsten als ze nog zo hard als steen zijn, omdat ze onder natuurlijke omstandigheden verder kunnen rijpen na de pluk. Terwijl ze op een boot naar Europa liggen bijvoorbeeld.

Relativeren kun je leren

Oké, we weten dus welke factoren belangrijk zijn en hoe we avocado’s iets duurzamer kunnen groeien. Maar laten we niet te veel hyperfocussen. Want 500 liter water zegt niets zonder context. Het is daarom altijd goed om te kijken hoe andere fruitsoorten eigenlijk scoren op transport, water- en grondgebruik. Volgens onderzoekers in opdracht van gebana is de CO2-voetprint van een avocado (1.4 kilo CO2 wanneer ze per schip vervoerd worden) te vergelijken met die van Europese abrikozen, druiven en aardbeien. Het is minder goed dan appels en sinaasappels, maar bijvoorbeeld vergelijkbaar met Europese asperges (1.5 kilo in april, maar wel 5 kilo in maart omdat ze dan verwarmd worden). En, niet te vergeten, sowieso beter dan alle dierlijke producten.

 


Avocado’s zijn een seizoensproduct

Een ander puntje dat aandacht verdient is het feit dat we avocado’s het hele jaar door eten en kopen. En eigenlijk is dat best gek, want ze kunnen niet het hele jaar door geoogst worden. Bij aardbeien en asperges zijn we gewend dat we moeten wachten op de verse oogst, maar bij avocado’s staan we hier vaak helemaal niet bij steel. De meeste avocado’s zijn rijp tussen april en juni. Goed om in je achterhoofd te houden dus! En het seizoen heeft on-wijs veel invloed op de CO2-voetprint. Zo zijn aardbeien in april duurzamer uit een andere land (dus incl. transport) dan in mei. Mocht je hier meer uitleg over willen, dan raad ik deze (Engelse) blog post aan.

Rijp je avocado’s

Inmiddels heb je misschien ook een antwoord kunnen vormen op de vraag “kán het duurzaam”. Als je wil blijven genieten van een heerlijke avo-toast kan dat namelijk best. En hier willen we je weer verwijzen naar gebana; een van oorsprong Zwitsers bedrijf dat al jarenlang werkt aan het verduurzamen van de wereldmarkt. Bij gebana bestel je avocado’s in het seizoen, waardoor je ze thuisbezorgd krijgt in april, mei of juni. Ze worden gekweekt door vijf familieboerderijen die het water uit de Santarivier gebruiken voor de groei. Dus niet in de (te) droge gebieden. Dit wordt bovendien ook gemonitord door de overheid en het groeien van de avo's gebeurt op biologische wijze. Na het oogsten worden de avocado’s – zonder vliegtuig – getransporteerd naar jouw huis. Hierdoor kan het zijn dat je avocado’s nog niet allemaal eetrijp zijn als ze binnen komen. Dat kun je thuis doen. Wil je je avocado’s sneller rijp laten worden? Leg ze dan in een papieren zak tussen de bananen of met een appel.

Duurzame avocado's met korting

Wil jij zelf avocado’s bestellen bij gebana? Gebruik dan de code AK_hetzerowaste22 voor 10 euro korting op je bestelling boven 40 euro! Zelfs als je de code al eens eerder hebt gebruikt. Op zoek naar een lekker receptje met avocado’s? Check dan de Reels op onze Instagrampagina!

 

 Liefs,

Nicky & Jessie 


Tips voor duurzame cadeaus voor moederdag

a month ago

    


Of het nu je eigen moeder is of iemand die voor jou als een moederfiguur voelt: moederdag is het ideale moment om iemand te laten weten hoe bijzonder hij/zij voor jou is. Maar dat wil je natuurlijk niet met een boeket bloemen vol gifstoffen en chemicaliën doen. Nee, deze moederdagcadeaus zijn duurzaam én een stuk leuker dan de standaard moederdagcadeaus!

Een duurzaam kaartje sturenEen kaartje is altijd een goed idee. Kaartje2Go wordt steeds groener. Zo gebruiken ze 100% gerecycled papier, worden de kaartjes CO2-neutraal gedrukt, hebben ze al 6.5000 bomen geplant en laten ze 84% van hun medewerkers met de fiets of het ov naar hun werk komen. Stuur een fijn moederdagkaartje mét gratis videoboodschap!  Sociale impact met FierFier is het landelijk expertise- en behandelcentrum voor onder andere loverboyproblematiek en huiselijk geweld. Zij helpen slachtoffers van geweld naar een geweldige toekomst. Dit doen ze andere in het L.A.P Atelier en de Blooming Bakery. Speciaal voor Moederdag koop je een brievenbuspakketje met een rode vlaggenlijn en heerlijke red velvet cake. Een doosje vol feest, waarmee je in één klap twee sociale ondernemingen steunt die zich inzetten voor jongeren en volwassenen die herstellen van een verleden met geweld. Shop het cadeautje hierEen abonnement voor de creabea moederGeef een abonnement op het superleuke tijdschrift Happy Handmade Living. Dingen zelf maken; lekker duurzaam! 

Of kies voor het Tuinseizoen magazine. Nu 5 nummers voor 18,95! En... een van onze persoonlijke favorieten: Vgan magazine! Daar staan echt de állerlekkerste recepten in. 
DIY ingrediënten van Natural HeroesWij halen de meeste DIY ingrediënten voor onze eigen schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten al jaren bij Natural Heroes. In deze webshop kun je ook ons boek vinden! Of wat denk je van badzout, massageolie of een natural care starterspakket? Natural Heroes heeft tot en met 8 mei 15% korting op producten met de code MOEDERDAG2022
Koffie en thee van 30ML en de TheebaronKooffffieeeee! Dat heeft iedere moeder nodig, toch? Oké, thee is ook prima. Gelukkig kun je voor allebei heel goed slagen in de webshop van 30ML. Zo haal je de barista-ervaring naar je eigen keuken. Bij de Theebaron hebben ze overigens nog véééél meer losse theesoorten. Dat wordt moeilijk kiezen.  
Duurzame sieraden van AkindEen van onze favoriete sieradenmerken is Akind. Zij maken sieraden van gerecycled/fairtrade goud en diamanten die in het lab worden gekweekt. Vrij van conflicten en kinderarbeid dus. De kwaliteit is me-ga-goed. Niet voor niks koos Joeri een verlovingsring van dit merk toen hij Jessie ten huwelijk vroeg! Akind heeft een Moederdag gift guide samengesteld met fijne cadeautips. Voor jouw special someone.Selfcare momentje, maar dan bioHoeveel moeders rennen de benen uit hun lijf? Veel. Gun hem of haar daarom een selfcare momentje, want zelf gaat hij/zij dat nooit doen. Bij Bioselfcare vind je fijne producten die ook nog eens verantwoord zijn. Like! 
Mix je eigen cadeauset bij BlokzeepDe mix&match cadeausets van Blokzeep zijn ideaal. Kies je favoriete geuren en stel je eigen setje samen. Dit kun je ook heel goed laten bezorgen als je mams niet in de buurt woont. 
Fijne cadeautjes van More Than Hip 

Duurzame cadeautjes van GreenjumpSuperleuk voor kersverse moeders: cadeaus van Greenjump. Hier vind je namelijk heel veel items voor kids en volwassenen! Wat dacht je van de selectie met leuke duurzame cadeautjes tot 10 euro? Daar kun je zeker iemand blij mee maken!
Een fijne tas van MyOMyDe nieuwe lentecollectie van MyoMy is echt om te smullen. Dit duurzame merk is bekend van haar 'paper bag', maar heeft ook hele andere fijne modelletjes. Wij zijn allebei fan van de Cookie. Daar past zó veel meer in dan je denkt en de gezellige ronde vorm fleurt iedere outfit op. Hoewel de nieuwe Lima bag ook hoooog op de wishlist staat. 


Basics met korting van Organic BasicsEen mooie set sokken, een fijne pyjama of de perfecte beha: bij Organic Basics slagen we altijd voor fijne... basics. Maak je moeder blij met een cadeaubon, een item uit de collectie of pak nog een stukje van de sale (korting tot 50% + 10% extra met onze code!) mee. Gebruik code OBHETZERO voor 10% korting
Of ga voor superzacht bamboe van Bamboo BasicsSpulletjes van Dille & KamilleOok altijd goed: een cadeautje van Dille & Kamille. 
Alles wat je aandacht geeft groeit Bij Zadenkopenonline ontvang je nu 20% korting op je favoriete artikel Gebruik code L57 849 bij het afrekenenAlleen zolang de voorraad strekt
Een ervaring: geef een Escape tour!
Liefs, Nicky & Jessie
Sommige links op de pagina zijn affiliate links. Jij betaalt niets extra wanneer je via deze link iets bestelt. Wij krijgen een kleine commissie. 

Social media and content channels by Nicky & Jessie Kroon

hetzerowasteproject

Nicky & Jessie Kroon Nicky & Jessie Kroon 10k - 50k Micro-channel
De zero waste & sustainability bloggers, sinds 2014. Auteurs Het Zero Waste Project

hetzerowasteproject.nl

Nicky & Jessie Kroon Nicky & Jessie Kroon 1k - 10k Nano-channel
Een zero waste lifestyleblog in Nederland. Tips voor stijlvol duurzamer leven
Share

Access to
the marketplace

If you want to view and compare the profiles and rates of all our influencers. Upgrade your subscription and handpick your favourite influencers to work with or plan a demo to get to know more about the influencers we have to offer.

Sign up