MediaKit of reisjesronddewereld.blogspot.com

Reisjes rond de wereld

Een overzicht van mijn (nog te maken) reisjes rond de wereld.
reisjesronddewereld.blogspot.com

Offered products

Not yet available

Lisan Schiettekatte

Lisan Schiettekatte

Language

Other

Praag | Acht tips voor een onvergetelijke citytrip

2 days ago

Het nieuwe jaar trapte ik af met een reisje naar Praag. Een stad waar ik nog nooit was geweest, die me niet perse trok maar waar ik ondertussen wel veel over had gelezen. Juist omdat ik vrij weinig kennis had over Praag keek ik neutraal naar iedere bezienswaardigheid. Ik vond een aantal leuke bezienswaardigheden en ook een aantal bezienswaardigheden die je wat mij betreft prima over kunt slaan. Dat en meer in mijn tien tips over Praag. 

Bezoek de burcht van Praag en geniet van het uitzicht 
Tijdens mijn bezoek aan Praag was ik al onder de indruk van het bouwwerk en wij waren daar ook tijdens de wisseling van de wacht. Heel erg leuk om te zien, als je aan de goede kant van het hek staat. Wij namen een zij-ingang wat resulteerde in een korte wachtrij (positief) maar helaas ook de verkeerde kant van het hek voor de wisseling van de wacht (negatief). Als je de wisseling van de wacht goed wil zien dien je dus de hoofdingang (aan het burchtplein - Hradcanske namesti) te nemen. Vergeet in ieder geval zeker niet te genieten van het prachtige uitzicht dat je hebt op het burchtplein.


Eet TrdelnikEn met Trdelnik bedoel ik gewoon de normale Trdelnik die je kunt kopen op straat bij heel veel verschillende kraampjes. Ze kosten ongeveer 60 CZK per stuk en smaken naar deeg met kaneel en suiker. Het is heerlijk en na de eerste wil je er meer. Ik beloof het je. Eet geen Trdelnik die gevuld is met iets, zoals ik deed met pulled pork, want dat valt vies tegen. Gewoon niet doen dus. 

Eet bij kleine, lokale restaurantjesHet liefste bij restaurantjes waar je niet eens kunt pinnen want dat zijn de allerleukste. Je kunt ze vinden op TripAdvisor (gewoon selecteren op goedkoop, dan kom je er echt) en zult merken dat ze meestal ver uit het centrum zijn gelegen. Pak de tram of de bus en ga er heen. Je zult er heerlijk eten, beloofd. 
Drink vooral geen 'normale' koffieDat kennen ze in Praag niet. Le boyfriend probeerde bij ieder koffiezaakje een americano en het viel overal tegen. Meestal kreeg hij een espresso en een beetje water, soms al in het kopje en soms los erbij. Drink maar gewoon espresso of cappuccino, trust me. 
Bezoek de John Lennon wallDeze is gevestigd net om de hoek van de Karelsbrug. Bezoek, als je kunt, de muur meer dan één keer. Wij deden dit en waren verbaasd om te zien hoeveel de muur veranderde in een dag. Het was fantastisch om te zien. Soms stond er iemand met een gitaar Beatles nummers te spelen en soms waren er graffiti artiesten aan het werk. Het is fantastisch. 

Bezoek de Petrin torenHij doet een beetje denken aan de Eiffeltoren en dat is heel leuk om te zien. Houd er rekening mee dat het een hele toeristische trekpleister is en dat het dus best wel druk is. Koop vooral ook niets wat horeca betreft want het is vrij prijzig. En neem het treintje naar boven, geloof me. Stap uit bij tramhalte Uzjed en loop niet zelf de berg op. Er is daar een kabelbaantje en wij vonden hem pas toen we bijna boven waren. Bespaar jezelf de klim en geniet gewoon van het uitzicht. 

Reis met de tram of met de busVoornamelijk omdat je zo veel meer van de stad ziet met de tram/ bus dan wanneer je met de metro reist. Je kunt gewoon met hetzelfde kaartje de tram of bus pakken en genieten van de mooie stad die Praag is. De tram brengt je overal waar je zijn moet en het duurt maar iets langer dan wanneer je in de metro stapt. Gelukkig ben je op vakantie en heb je geen haast. Een aanrader is tram 22, dit is de tram die je langs de meeste bezienswaardigheden brengt.  
Bezoek de KarelsbrugHet is een beetje een must-do wanneer je in Praag bent; de Karelsbrug bezoeken. Niet perse omdat het zo prachtig is - want heel eerlijk, dat is het niet perse - maar omdat het er gewoon bij hoort. Je kunt de standbeelden aanraken en die betekenen allemaal iets. Vergeet ook vooral niet achterom te kijken wanneer je over de Karelsbrug wandelt. Het uitzicht is prachtig. 


Praag is een prachtige stad om te bezoeken met veel verschillende hoogtepunten. Persoonlijk zou ik je aanraden om niet alle toeristische hoogtepunten mee te pakken en gewoon te verdwalen. Gaan waar je voeten je brengen en vooral niet vergeten om je heen te kijken. Kleed je (in de winter) een beetje warm aan, duik af en toe een koffietentje in en glimlach om de relatief lage prijzen.

En vooral; geniet!

Ben je benieuwd naar mijn dagen in Praag? Je kunt mijn reisverslagen hier lezen;
dag 1, dag 2, dag 3 en dag 4.

Praag | Dag 4

5 days ago

Vandaag is onze vierde en laatste dag in Praag! Op de planning; de Petrin toren bekijken en souvenirs scoren. Wat we verder gaan doen is voor ons ook nog een verrassing. 

Joodse begraafplaats
's Morgens startten we met de zoektocht naar de Joodse begraafplaats. We namen bus 207 en stapten uit vlakbij de Joodse wijk. Daar aangekomen zochten we uit waar deze precies was - kan eigenlijk niet missen - en zagen een onwijs lange rij staan. Jammer maar helaas, geen Joodse begraafplaats voor ons. Le boyfriend had hem al eens gezien en ik wilde hem niet zo graag zien dat ik er een uur voor in de rij wilde gaan staan. Jammer maar helaas.

Slenteren door Praag

En daarom slenterden we een stukje door Praag. We bekeken een aantal souvenirwinkeltjes en stonden toen opeens weer bij het astronomische uurwerk. Dat was leuk maar het was niet rond het hele uur en daarom liepen we weer door. Op het plein stond een straatartiest die zich voordeed als een baby en dat bekeken we eventjes. Het was grappig en hij trok redelijk wat publiek maar het was verder niet bijzonder. Besloten werd om gewoon door te lopen, nog wat winkeltjes te bekijken en toen stonden we bij Palladium. En wat doe je als je dat opeens ziet? Juist, dan ga je koffie drinken.

Koffie bij EMA
Daarom pakten we TripAdvisor erbij en checkten we wat er in de buurt zat en dat was niet zo heel veel behalve de standaard koffie tentjes en daar hadden we geen zin in. Uiteindelijk vonden we EMA en zetten we koers naar deze koffiebar. We bestelden een americano en een cappuccino en rekenden ongeveer 150 CZK af. Niet heel goedkoop voor twee koffie maar helaas. Ik quote le boyfriend overigens letterlijk nu; 'Het is een behoorlijke hipster tent hier hoor' En daar had hij gelijk in. Wat wel fijn was, was dat er karaffen met water op tafel stonden en dat je dit gewoon kon pakken. Onder het genot van een kopje koffie besloten we koers te zetten naar de Petrin toren.


Petrin toren
We konden om de hoek bij EMA de tram pakken en konden dan overstappen op tram 22, jippie! Tram 22 is dé tram die je langs de meeste bezienswaardigheden in Praag brengt en omdat ons dat zo leuk leek stapten we lekker in de verkeerde tram. Dit was natuurlijk niet helemaal de bedoeling en toen we hier achter kwamen waren we al best wel ver aan de verkeerde kant van Praag. Dus stapten we uit en besloten een hamburger - alweer, shame on us - te bestellen bij de Mc Donalds aangezien ik erg veel honger had. En ik ben niet op mijn leukst als ik honger heb. Vervolgens pakten we alsnog de tram - de juiste kant op - en begonnen aan de klim naar de Petrin toren.

Dat is overigens nog best wel een dingetje. Het is een hele hoge heuvel en toen we bijna boven kwamen zagen we ook een kabeltreintje. Ik besloot geen stap meer naar boven te zetten en nam le boyfriend mee naar het perron. Daar wachtten we ongeveer een kwartiertje op het volgende treintje en waren we binnen 1 minuut - ik lieg niet. Misschien was het nog wel minder dan 1 minuut - boven. Eenmaal boven aangekomen zetten we koers naar de Petrin toren, besloten hem niet te beklimmen en gingen weer naar beneden. Het uitzicht was top overigens, het drinken erg duur en de wc kost 20 CZK maar dat was oké. Na deze prachtige ervaring bij de Petrin toren gingen we terug naar ons hotel om op te warmen en uit te zoeken waar we 's avonds zouden gaan eten.


Pivnice U Jary
Zoals iedere avond aten we in de buurt van ons hotel. Dit restaurant(je) was volledig gevuld met locals, je kon er niet pinnen maar ze hadden gelukkig wel een Engelse menukaart. Perfect dus. We aten allebei een schnitzel met friet, dronken bier en frisdrank en rekenden 350 CZK af. Ik lieg niet. We aten iedere dag onwijs goedkoop en dat was heel leuk om te doen. Wel hadden we hier een klein beetje een sport van gemaakt en - toegegeven - het bracht ons naar de leukste plekjes. Aanrader in Praag dus!

En morgen gaan we naar huis toe. Om 12 uur moeten we het hotel verlaten en ons vliegtuig vertrekt om half 5. Ik weet niet wat we morgen nog gaan doen maar dat zal de tijd ons leren. 

Praag | Dag 3

1 week ago

Onze derde dag in Praag! Vandaag op de planning; de burcht van Praag. En heel misschien ook wel het beklimmen van de Petrin toren. Burcht van Praag
We begonnen onze dag met een tripje naar de burcht van Praag. We namen de tram - die op zaterdag heel anders rijdt dan doordeweeks, oeps - en stapten uit bij de halte na Sparta. Vanaf hier was het nog ongeveer 800 meter lopen naar de burcht van Praag. Voorbereid op (extra) lange wachtrijen zagen we een hoopje mensen staan en sloten ons hier aan. Gelukkig viel de rij erg mee en waren we een kwartiertje later door de controle heen. We besloten geen kaartjes te kopen voor verdere toegang en eerst maar eens te kijken wat de burcht ons gratis wilde laten zien. Om kwart voor 12 stonden we op het binnenplein - zo bleek achteraf - en wachtten we op de wisseling van de wacht. Uiteindelijk hoorden we een einde verder wat trompetgeschal en concludeerden we dat we aan de verkeerde kant stonden. Jammer maar helaas. Onze ingang was een zij ingang en dat was dus prima want lekker snel maar voor de wisseling van de wacht moet je écht aan de andere kant zijn. We genoten na de wisseling van de wacht van het prachtige uitzicht en slenterden wat rond. Uiteindelijk zagen we een trap en deze gingen we af. Wisten wij veel dat we hiermee de burcht achter ons zouden laten.MLS CrêperieOnderweg naar beneden kwamen we een crêperie tegen en hier besloten we koffie te drinken. Le boyfriend baalde al twee dagen van het feit dat ze nergens fatsoenlijke (Nederlandse) koffie schonken en hier stond een americano op de menukaart. Klonk veelbelovend. Bij binnenkomst rook het voornamelijk erg lekker en dit was voor mij dan weer een fijne bijkomstigheid. We bestelden koffie, cola en een trdelnik met pulled pork. Soms moet je ook eens iets uitproberen natuurlijk. De trdelnik was oké maar niet smakelijk of zo. Het was meer een zacht broodje die ze gevuld hadden en vervolgens opgewarmd. Jammer maar helaas. We rekenden ongeveer 200 CZK af en vervolgden onze weg naar beneden.


Verdwalen in Praag
We kwamen langs prachtige kerkjes en zagen uiteindelijk de Karelsbrug weer opdoemen in de verte. Verbaasd liepen we deze richting weer op en besloten te gaan kijken bij de John Lennon wall, die iedere dag anders zou moeten zijn. Op het moment dat we daar aankwamen bleek het daadwerkelijk zo te zijn! Er waren graffiti kunstenaars bezig met een nieuw kunstwerk, wat uiteindelijk een aap zou worden. Het was leuk om te zien maar het resultaat paste - naar mijn mening - niet op deze muur. Wel heel leuk om te zien dat deze muur dus echt iedere dag veranderd!

We lieten de muur aan ons voorbij gaan en liepen rechtdoor in plaats van weer om te keren zoals we die dag ervoor gedaan hadden. Aanrader want je komt bij een prachtige rivier met een brug hierover. Nu snapte ik pas dat Praag ook wel het Venetië van het noorden werd genoemd. Tevens is hier een John Lennon café te vinden. Een eindje verder bevond zich een kerstmarkt, maar deze zal inmiddels wel opgeruimd zijn, en beklommen we via een zijtrap weer de Karelsbrug. We genoten van het uitzicht en staken uiteindelijk (na de brug) de straat over. Hier bevonden zich allemaal souvenirwinkels en dat was top want we wilden nog een souvenir scoren voor thuis.

Eten bij Planeta Zizkov
Via TripAdvisor kwamen we terecht bij een lokale kroeg waar ze ook eten serveerden. Het deed ons een beetje denken aan onze stamkroeg thuis en dat was top. We aten een soepje vooraf - ik at de soep van de dag, aardappel crème soep en le boyfriend at een knoflooksoep - en vervolgens een hamburger jardin (top!) en le boyfriend at een stukje varkensnek met frietjes. Het was heel lekker, kostte werkelijk waar bijna niets (650 CZK en daarvoor hadden we ook nog 2 halve liters bier en een Fanta) en tevreden gingen we naar huis.

Morgen op de planning?
We gaan toch de Petrin toren bekijken, willen nog wat souvenirs scoren omdat dat vandaag niet gelukt is en verder hebben we geen idee. Praag is een leuke stad, maar eigenlijk heb je binnen drie dagen voldoende gezien. Hoe dan ook; we hebben er nog zin in!

Websites by this publisher

WebsiteViewsUniqueSocialPrice
No records found
Share