MediaKit of lifeandlizzy.nl

Life and Lizzy♡

Hey hoi! Welkom op mijn blog 'Life and Lizzy’. Met mijn blog wil ik iedereen laten genieten van alle leuke en mooie dingen in het leven. Ikzelf word vooral blij van wandelen in de natuur, koken, groen...
lifeandlizzy.nl

Offered products

Not yet available

200
Views every month
0
Unique visitors every month
12
Domain Authority
The statistics of this website are automatically verified and updated every month by LinkPizza.

Lisanne Elzes

Lisanne Elzes

Language

Dutch

#Groener doen #8 #duurzame en eerlijke kleding

2 months ago


Al een tijdje zit ik te dubben over eerlijke duurzame kleding. Ik vind het kopen van eerlijke kleding heel belangrijk en ik word echt heel boos en verdrietig als ik bijvoorbeeld documentaires kijk over hoe het nu er aan toe gaat in de kledingbranche. 

Ik koop bewust geen kleding bij de Primark, omdat zij vaak negatief in het nieuws zijn. Alleen waar kan ik dan wel terecht..?! Vandaag een blog over de start van mijn zoektocht naar eerlijke duurzame kleding.
Tweedehands kleding 
Ik denk dat ik het afgelopen half jaar, op een zwangerschapslegging na, alleen maar tweedehandskleding heb gekocht en dat bevalt mij eigenlijk heel goed. Regelmatig vind ik een leuk kledingstuk bij de kringloop en ook op de Oranjemarkt heb ik zowel voor mezelf als voor de kleine leuke tweedehands kledingstukken op de kop kunnen tikken. Ook via Marktplaats koop ik af en toe kleding maar dan vooral van een duurder merk zoals King Louie. 
Nieuwe kleding 
Af en toe moet ik alleen wel wat nieuwe dingen kopen zoals een legging, T-shirts, ondergoed en soms heb ik ook gewoon zin om te shoppen;) Mijn lievelingsmerken op dit moment zijn King Louie, H&M, Hema, Steps en Sissy boy. Alleen hoe duurzaam en eerlijk zijn deze merken eigenlijk? 
Website Rank a brand 
De website Rank a Brand heb ik als belangrijke bron voor mijn zoektocht naar duurzame kleding en voor het schrijven van dit artikel gebruikt. Rank a Brand is een vergelijkingssites op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid en is in 2009 opgericht door Niels Oskam. Rank a brand werkt met een vragenlijst die verschilt per sector en zoekt online naar antwoorden. Als ze bepaalde informatie niet kunnen vinden dan krijgt het bedrijf geen punten voor dit onderdeel.
King Louie 
Een van mijn favoriete merken sinds een paar jaar is King Louie. Ik word altijd heel blij van hun vrolijke jurken, maar het is wel een prijzig merk. Gelukkig vond ik op hun website veel informatie over duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Hieronder een verkorte weergave van de belangrijkste info die ik heb gevonden op hun website (geraadpleegd op 12 januari 2018). De volledige tekst vind je hier

  • "King Louie wil alleen samenwerken met fabrikanten die goede arbeidsomstandigheden voor hun werknemers kunnen garanderen. We onderhouden goed contact met onze fabrikanten en met onze belangrijkste leverancier werken we al ruim 20 jaar samen. Uiteraard bezoeken wij zelf ieder seizoen onze leveranciers."
  • "In 2015 zijn we een samenwerking gestart met de Fair Wear Foundation (FWF). Deze onafhankelijke non-profit organisatie richt zich op het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. FWF zet zich in voor o.a. een vrije keuze van arbeid, geen kinderarbeid, geen excessieve overuren, het verdienen van een leefbaar loon en een veilige en gezonde werkomgeving."
  • "Op dit moment bestaat 10% van ons volume uit duurzame materialen, zoals biologisch katoen (GOTS), Tencel garens van Lenzing en recycled polyester. In 2016 zijn onze eerste recycled polyester producten geïntroduceerd, in welke kleding NewLife vezels zijn verwerkt, gemaakt van gerecyclede PET-flessen."
  • "King Louie voert een actief beleid om gevaarlijke chemicaliën geen onderdeel te laten zijn binnen haar supply chain. REACH en POP wetgeving zijn Europese verordeningen, die omschrijven aan welke limieten bedrijven zich qua gebruik van chemische stoffen moeten houden. Resultaat is een zogenaamde RSL (Restricted Substances List), welke wij verplicht stellen aan al onze fabrikanten."
  • "King Louie is ook verbonden aan 'Wings of Support', een privé initiatief vanuit de KLM. Wij doneren kleding voor diverse projecten ten behoeve van jonge vrouwen en kinderen."

Ik kan mij herinneren dat ik eerder op de website van King Louie heb gezocht naar duurzaamheid en dat de informatie nu veel uitgebreider is. King Louie lijkt dus op de goede weg te zijn. Dit laatste wordt gedeeld door Rank a Brand maar desondanks scoort King Louie, op een schaal van A tot en met E, een D. Ze behalen een score van 7 uit 31. Ik word hier toch nog niet helemaal blij van .....
Samenvatting onderzoek Rank a Brand
"King Louie heeft het D-label behaald. King Louie is volgens ons daarmee redelijk op weg, maar het kan nog beter. Het merk scoort vooral veel punten vanwege het lidmaatschap van de Fair Wear Foundation (FWF). De meeste verbeteringen zijn daarom mogelijk op het gebied van klimaat- en milieubeleid." Het uitgebreide rapport vind je hier
Sissy-Boy & Steps 

Eigenlijk draag ik bijna alleen maar jurken en ik ben dus erg fan van de jurken van King Louie. Daarnaast koop ik ook wel eens een jurk bij de Sissy-Boy en Steps. Beide merken geven op hun website beperkte informatie over hun duurzaamheidsbeleid. De beperkte informatie op beide websites komt overeen met de bevindingen van Rank a brand. Het merk Steps heeft namelijk een D-score behaald en Sissy-Boy scoort zelfs een E-score.  
Hema en H&M 
Bij de Hema en H&M koop ik vooral basisstukken zoals leggings, T-shirts, panty's, etc. Zowel de Hema als H&M verkoopt gelukkig van deze producten ook vaak een meer duurzame variant gemaakt van organisch katoen. Als het even kan probeer ik dan ook deze meer groenere items te kopen.

Zowel op de website van de Hema als van de H&M heb ik informatie kunnen vinden over wat zij doen aan duurzaamheid. Ik vind wel dat je op de website van de Hema heel vaak moet klikken om de informatie te kunnen lezen.  

Waar ik van schrok is dat ik bewust geen kleren koop bij Primark, maar dat volgens Rank a Brand Primark beter scoort (D-score: 12 uit 36) dan de Hema (D-score: 6 uit 36). Het uitgebreide rapport van Rank a Brand over de Hema vind je hier en van de Primark vind je hier

Naast de Primark scoort ook de H&M beter dan de Hema namelijk een C-score (17 uit 36). H&M scoort op arbeidsomstandigheden /Fair Trade/ duurzame handel zelfs een B-score! Het uitgebreide rapport vind je hier.
Toms 
Het afgelopen jaar heb ik 2 paar Toms schoenen gekocht. Wat mij aanspreekt aan Toms is dat zij voor elke verkochte paar schoenen 1 paar schoenen cadeau geven aan mensen in ontwikkelingslanden. Volgens de website van Toms hebben ze inmiddels 75 miljoen paar weggegeven. Daarnaast vond ik onderstaande tekst op de website van Toms over duurzaamheid (geraadpleegd op 14-01-2018):
"Wij maken schoenen van duurzaam en veganistisch materiaal. Wij gebruiken natuurlijke hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester. Deze materialen worden gebruikt in het bovenleer, de voering en in de binnenzoolbekleding. Ook onze verpakkingen produceren we zo bewust mogelijk. Zo zijn onze schoenendozen voor 80% gemaakt van gerecycled afval en worden bedrukt met milieuvriendelijke soja-inkt. TOMS is lid van AAFA, de Amerikaanse brancheorganisatie voor kleding en schoeisel."
Waar ik wel van schrok is dat het merk Toms van de site Rank a Brand een E-score krijgt en dat volgens Rank a Brand de merken Birkenstock (C-score), Bristol (D-score) en Crocs (D-score) zelfs beter scoren. De verklaring die Rand a Brand geeft voor de lage score is dat Toms geen duidelijkheid verschaft over het beleid rondom klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden bij productie in lage lonen landen. Toch vreemd toch voor een bedrijf die zich zo duidelijk profileert op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen?! 

Toen ik afgelopen oktober aan dit artikel begon werd Toms opnieuw onderzocht. Helaas zag ik net dat de resultaten inmiddels zijn bijgewerkt op 29 december 2017 en Tom nog steeds een E-score behaald.  
  Meest duurzame kledingmerken volgens Rank a BrandBovenstaande foto laat zien welke merken op dit moment (januari 2018) volgens het onderzoek van Rank a Brand het meest duurzaam zijn. Ik ken nog niet alle merken maar tot nu toe spreekt het merk armedangels mij vooral erg aan. Onderstaande vest kocht ik uit hun nieuwste collectie en zit heerlijk. 


Vervolgstappen 
Door mijn zoektocht naar duurzame en eerlijke kleding ben ik er achter gekomen dat nog geen enkel merk volledig 'schoon' is. Ook scoren de standaard winkels nog steeds niet heel hoog op het gebied van duurzaamheid en fair fashion. Wel komen steeds meer merken in actie om duurzamere te worden en eerlijke kleding te verkopen. Op internet is veel informatie te vinden welke merken en winkelketens hun best doen op het gebied van duurzaamheid en fair fashion. Ik ben wel verbaasd over hoeveel verschillende richtlijnen en initiatieven er zijn op dit gebied. Hierdoor blijft het soms lastig om in te schatten hoe 'goed' een merk precies scoort op het gebied van duurzaamheid en fair fashion. 

Zelf ben ik van plan om mijn zoektocht naar eerlijke en duurzame kleding verder door te zetten. Ik ga de komende tijd verder kijken naar welke duurzame en eerlijke merken bij mij passen. Duurzame en eerlijke kleding is duurder, maar ik heb inmiddels ook al wel ontdekt dat er goed betaalbare items te koop zijn. Ook wil ik kleding kopen bij merken die al meer doen dan andere merken op gebied van arbeidsrechten en duurzaamheid. King Louie is bijvoorbeeld aangesloten bij Fair Wear Foundation terwijl vele andere merken dat niet zijn. Hier vind je overzicht van welke merken aangesloten zijn bij Fair Wear Foundation. Langzaam wil ik overstappen op een meer duurzamere en eerlijke garderobe, maar ik ben ook van plan om zo veel mogelijk kleding tweedehands te blijven kopen. 


Misschien ook leuk om te lezen:


3 maanden niets kopen 
Dagje vegetarisch

Recept: nieuwjaarsrolletjes/ kniepertjes gevuld met sinaasappelroom en chocodip

3 months ago


Vandaag een recept voor nieuwjaarsrolletjes/ kniepertjes gevuld met sinaasappelroom. 
Nu de kerstdagen voorbij zijn beginnen de plannen te komen voor oudejaarsdag. Wij hebben sinds een paar jaar de traditie om eerst bij mijn vriend zijn familie oliebollen te bakken en op te eten. Daarna gaan we richting mijn ouders om daar om middernacht de champagneglazen te heffen en samen op stap te gaan. Voor mij wordt het dit jaar, vanwege de borstvoeding, Jip en Janneke champagne en ik ben erg benieuwd of ik middernacht ga halen zonder in slaap te vallen;) 

Nieuwjaarsrolletjes ofwel kniepertjes zijn maar een paar weken per jaar te koop, maar gelukkig kun je ze ook zelf maken. Via Google zijn verschillende recepten te vinden. Zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd dus ik kan hier geen tips over geven. 
Traditioneel worden nieuwjaarsrolletjes gevuld met slagroom, maar vandaag een recept om de rolletjes te vullen met iets anders namelijk sinaasappelroom. Met onderstaand recept kun je 12 nieuwjaarsrolletjes vullen. In de kleinste verpakking Vegter rolletjes zitten 24 rolletjes. Je zou dus de helft van de nieuwjaarsrolletjes met sinaasappelroom kunnen vullen en de andere helft met slagroom. Of je kunt een dubbele portie sinaasappelroom maken door alle ingrediënten te verdubbelen. 
Ik wens je alvast een heel smaakvol, gezellig, gelukkig en gezond 2018 toe! 

Liefs,
Lizzy♥

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: nieuwjaarsrolletjes/ kniepertjes gevuld met sinaasappelroom en chocodip - 12 stuks ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------   
35 gram bloem 3 eieren  350 ml melk + 2 eetlepels extra  50 gram suiker  1 (biologische) sinaasappel 75 gram chocolade  12 vechters nieuwjaarsrolletjes

Spuitzak Zeef  Kom  Pan  Rasp
huishoudfolie  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Giet 350 ml melk in de pan. Spoel de sinaasappel af. Raps het oranje gedeelte van de sinaasappel. Voeg de sinaasappelschil toe aan de melk en breng de melk langzaam aan de kook. 
Zeef de bloem boven een kom. Splits de eieren en voeg de eierdooiers toe. Het eiwit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van meringue. Het recept vind je hier 
Voeg 2 eetlepels melk toe aan het mengsel en roer voorzichtig door om klontjes te voorkomen. Giet nu de kokende melk in gedeelten toe. Blijf het mengsel roeren. 
Giet nu het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Het mengsel zal steeds dikker worden en meer op room gaan lijken. Voeg nu de suiker toe en blijf roeren totdat de suiker helemaal is opgenomen. 
Giet de sinaasappelroom in een lage schaal en dek af met huishoudfolie. Laat nu afkoelen en veder opstijven in de koelkast. 
Vul de spuitzak met de sinaasappelroom en vul de nieuwjaarsrolletjes. Breng in een pan water aan de kook. Breek de chocolade in stukken en leg in een vuurvaste kom. Zet de kom in de pan maar het water mag de onderkant van de kom niet raken. Laat de chocolade smelten. Giet de chocolade in een glas en dip de uiteinden van de nieuwjaarsrolletjes erin. 
Serveer de sinaasappelroomrolletjes direct want anders worden de rolletjes slap. 

Misschien ook leuk om te lezen

Zelfgemaakte tompouce met Zwitserse room en aardbeien


Vogelvoer hanger maken

Ons kleine wondertje is geboren

3 months ago


We hebben even moeten wachten maar na bijna 42 weken zwangerschap is op 20 oktober onze dochter geboren! 
Van te voren wisten we niet of we zwanger waren van een jongen of meisje. Zelf had ik het gevoel dat we een jongetje zouden krijgen maar ik zat er dus helemaal naast. 

De afgelopen weken hebben we heerlijk in onze bubbel geleefd. Helaas had mijn vriend officieel maar 2 dagen vrij (Dit moet echt veranderen!). Gelukkig werd onze dochter geboren op vrijdag waardoor we samen 4 dagen hadden. Nadat de kraamverzorgster weg was kon mijn vriend nog een week vrij nemen en konden we samen genieten van onze dochter. 
De bevalling was wel pittig dus we moesten eerst even heel rustig aan doen. Sinds 3 weken kan ik gelukkig weer beter lopen en kunnen nu heerlijk samen wandelen in het plantsoen. 

Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2018! 

Liefs,

Lizzy♥

Misschien ook leuk om te lezen:Gezinsuitbreiding
 
Romige kokossoep met limoen en Granny Smith appel

Websites by this publisher

WebsiteViewsUniqueSocialPrice
No records found
Share