MediaKit of bonjoli.blogspot.com

Bonjoli

Wonen, verhuizen, Diy, zelf maken, lezen, low budget,
bonjoli.blogspot.com

Offered products

  • Link € 0 - € 250
  • Mention € 0 - € 250

Lizebeth Bonefaas

Lizebeth Bonefaas

Gender

Language

Dutch

Social Media

Goede voornemens. Hoe je ze wel vol kunt houden

1 week ago


Afvallen, stoppen met roken, meer sporten, meer sparen, gezonder leven, meer genieten, minder alcolhol gebruiken, iets nieuws leren, minder schulden... Dit zijn een aantal goede voornemens die je vaak zult horen aan het begin van een nieuw jaar.
Het jaar is alweer 16 dagen jong.
Hadden jullie ook goede voornemens toen 2018 begon? Hoe gaat het nu daarmee?


blue mondayGisteren was het blue Monday. Heel eerlijk? Ik heb daar niks maar dan ook ECHT NIKS mee.
Het wordt ook weer lekker uitgemolken door de commercie.
versla je blue Monday depressie met heel veel korting in de sale Het is blue Monday... wij maken je blij Dit ontving ik onder andere in mijn mailbox. Belachelijk!Depressie is iets heel anders dan een blauwe maandag die door één of andere wetenschapper is uitgevonden omdat de feestdagen achter de rug zijn, het loon nog niet binnen is, de vakantie nog ver weg is en de goede voornemens alweer mislukt zijn. (waarschijnlijk is deze term zelfs in het leven geroepen als reclame uiting om mensen aan te moedigen hun vakantie alvast te boeken). Daarnaast is een echte depressie echt niet te verbeteren door het kopen van kleren in een sale of het boeken van een vakantie. Oké terug naar de goede voornemens aan het begin van het jaar.
Ook daar heb ik heel eerlijk gezegd niets mee. Waarom? Omdat ze bij mij toch niet lukken ;-D Daarom begin ik daar al niet eens mee. En ach. Waarom beginnen op 1 januari? Ook na de zomervakantie zou je kunnen beginnen, of in maart.
Klaar met dit artikel dus? Haha Nee hoor.  Ik zat  gewoon te bedenken waarom goede voornemens vaak mislukken en wat je daar aan kunt doen. Misschien kan ik dan ook eens beginnen :-)
goede voornemens waarom halen we ze niet?
Of in mijn geval... waarom begin ik er niet aan?
te algemeen
Vaak worden goede voornemens te algemeen gehouden.
Bijvoorbeeld: ik wil afvallen, of ik wil meer sporten.
Maak je doelen SMART dan bereik je meer.

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Stel je voor dat je als doel ik wil afvallen
In het geval van Ik wil afvallen wordt je doel dus eigenlijk:
Ik wil in december 10 kilo afgevallen zijn . Dat ga ik doen door elke dag 3 gezonde maaltijden te eten en geen tussendoortjes. En in het weekenden de alcohol te laten staan. Hierbij ga ik 3 keer per week een half uur hardlopen. (bijvoorbeeld hè)

te grote doelen in 1 keer
Een andere reden waarom een goed voornemen niet werkt is omdat we te grote doelen in 1 keer stellen. Niemand beklimt de mount everest zonder enige training. Om zo'n berg te beklimmen heb je een trainingsplan nodig. Een trainingsplan bestaat uit kleine stapjes die elke keer een stukje verder gaan.
Zo werkt het ook met goede voornemens.

Bijvoorbeeld:  ik wil graag meer bewegen.
Ik kan dan gaan bedenken dat ik elke dag een half uur extra ga bewegen. Dat kan een hele grote stap zijn. Zeker als je liever elke avond lekker op de bank hangt.   Daarom is er een heel mooie methode om dit op te bouwen. Het heet Kaizen.
Letterlijk betekent het: Veranderen om te verbeteren. Een continue verbetering dus.
Deze methode gaat niet uit van grote stappen. Juist niet. Kleine stapjes die je neemt in de richting van je doel.
In het voorbeeld van: ik wil graag meer bewegen kun je dat zo opbouwen:
 loop een rondje om het huizenblok waar je woont. Misschien ben je binnen 5 minuten al weer thuis. Doe dit een aantal dagen op een vast tijdstip. Ga vervolgens steeds een stukje verder. Het is zo veel makkelijker om een structuur op te bouwen .
Net zo werkt het met sparen of gezonder leven.

Boek
In het boek 'de kunst van kaizen'  Beschrijft Robert Maurer dit principe. Het is een klein boekje. Je leest het makkelijk door. Er staan praktische tips in.  Het helpt je concreet om kleine stappen te zetten en zo grote doelen te bereiken. Het boek is ook als E-book te koop .

Ik denk dat ik nu wel kan beginnen met mijn goede voornemens.
Eén daarvan is om 10 kilo af te vallen zonder dieet. Hiervoor ga ik meer bewegen en minder snoepen.
Zo, dat staat zwart op wit.kerstkaartjes uitdelen in de klassen

1 month ago

Kaartjes uitdelen.Het is weer de week voor kerst. We hebben 3 kinderen op de basisschool die van allemaal klasgenootjes kerstkaartjes krijgen.
Dat vinden ze heel leuk, en ze geven zelf ook graag. Het is ook grappig. Kom je op het schoolplein, staan er deze week vaak al kinderen bij het hek hun klasgenootjes op te wachten om ze een kaartje te kunnen geven. hihi.
Regelmatig krijgen onze kinderen  van die hele kleine kaartjes, met een leuk plaatje erop. Ik vind ze superleuk maar kan ze zelf niet vinden bij ons in het dorp. Of zijn ze allemaal al weer uitverkocht? Het zou me niks verbazen. ;-) Als je even gaat uitrekenen hoeveel kaartjes er nodig zijn om alle kinderen van één klas een kaartje voor alle klasgenoten te geven. Reken maar mee:
 Neem een klas van 25 leerlingen. Stel je voor dat   elk kind voor elk klasgenootje en de leerkracht een kaartje koopt. Dat zijn dan dus 25x25=625 kaartjes voor een klas. Oké, misschien doet niet iedereen dit, misschien doen 10 kinderen voor elk kind in de hele klas een kaartje, en de rest alleen de vriendjes of vriendinnetjes of alleen de meisjes oid, sommige kinderen doen misschien helemaal niet mee. (Al lijkt het er wel op dat dit door heel veel kinderen gedaan wordt) Dan worden er per klas al snel toch nog 250 kaartjes uitgedeeld.  Neem een school met 8 groepen van 25 leerlingen (nu zullen de kleuters dit nog niet zo uitgebreid doen) Dan kom je toch al snel op 2000 kaartjes voor die school (en dan heb ik het niet eens over een hele grote basisschool)
Hoe doe je hier aan mee?Ik laat het van de kinderen afhangen of ze kaartjes willen uitdelen of niet, maar daar heb ik zelf wel een aantal richtlijnen in. Ik vind namelijk dat  als je kinderen kerstkaartjes uitdelen ze het aan alle klasgenoten moeten doen of bv alleen de meisjes of jongens. Niet alleen je vrienden of vriendinnetjes. Zo sluit je namelijk geen kinderen buiten. Maar heb je meerdere kinderen op de basisschool zitten (vorig jaar had ik ze er alle 4) dan kan dat best wel een uitgave zijn.
Ik bedenk  altijd in de laatste week dat ik nog kerstkaartjes moet halen. Het zou me dus niet verbazen dat de kaartjes, die ik leuk en betaalbaar vind, uitverkocht zijn.
Overdag heb ik geen auto bij de deur, dus even naar de zeeman, kruidvat of de action gaat dan ook niet makkelijk.(die zitten namelijk niet in het dorp).
Kopen of toch zelf doen? Ik zou ongeveer 80 kaartjes moeten kopen voor onze jongste 3 kinderen die er voor gekozen hadden om iedereen een kaartje te geven. De oudste krijgt zakgeld, die mag het zelf regelen :-D
Gisteren stond ik bij de marskramer te kijken. Tussen alle kerstkaarten die daar lagen vond ik niet die ik leuk (en betaalbaar) genoeg vond om uit te delen.  De Marskramer bij ons heeft dan wel weer een leuk aantal handletter- en knutseldingen te koop.
Ik kocht een pakje met A5 vellen knutselkarton, en een pakje met 3 rolletjes kersttape. Dit kostte me samen 6,50. Hier heb ik de kinderen mee aan het werk gezet. De A5 vellen sneed ik doormidden zodat we kaartjes van 10x15 kregen, ik gaf ze de tape, stempels en een stempelkussen en liet ze zelf hun kerstkaartjes maken.


win win winKijk nou hoe leuk. Ze waren heel gezellig aan de keukentafel aan het kaartjes maken. Ondertussen was ik bezig met de laatste dingetjes voor de ovenschotel, en toen deze in de oven stond, kon ik zelf ook  aanschuiven. Even wat resultaten:
een kerststal getekend met zilverkleurige gelpen. Getekend door onze zoon . (Let op het hartje boven Jozef en Maria <3 die="" en="" engel="" nbsp="" p="">
Deze kaartjes zijn gemaakt door onze 6 jarige dochter. De stempels zaten in een stempelset die ik van de Hema had gekocht, vorig jaar al een keer. Met gelpennen zou je op de zwarte gestempelde inkt ook nog leuke details kunnen aanbrengen.Heb je geen stempelset, dan kun je ook heel goed alleen met de tape en stift oid. kaartjes maken.
Kijk maar op het blauwe kaartje links onder. Daar hebben we 3 stukjes tape in verschillende lengtes geknipt en naast elkaar geplakt. Een vlammetje erboven getekend en klaar.

Nog een voorbeeld. Dit had mijn dochter van 6 zelf bedacht. Kerstkaartjes: als je ze koopt ben je toch al snel minimaal 1,50 per 10 kwijt. Voor deze gelegenheid zou het mij dan 12 euro kosten. Nu betaalde ik 6,50. De rest had ik al in huis. Van het pak knutselkarton is zeker de helft nog over en van de tape is ook nog veel over. Hebben we in de kerstvakantie weer veel plezier van. Stempels zijn sowieso herbruikbaar. We hadden veel plezier en het was heel gezellig. Voor mij zeker win, win win.

Kinderen hebben niet veel nodig om met heel veel plezier lekker bezig te zijn. Ze zijn supertrots op hun eigen gemaakte kerstkaarten. En ze geven echt iets van zichzelf.
Dochter van 6 zit in groep 3. Ze vond letters bij de kleuters al wel interessant, maar als ik kijk hoe leuk ze nu leest en schrijft, verbaast het me toch weer. Het is onze jongste en ik heb het dus al 3 x eerder mee mogen maken, toch ben ik elke keer weer verbaasd hoe snel de kinderen leren lezen en schrijven als ze eenmaal in groep 3 zitten. Chapeau voor de juffen ;-)


low budget kerstdecoratie deel 2

1 month ago

Voor deze kerstdecoraties heb ik gebruik gemaakt van pakpapier van de Ikea en een paperblok van de action. En een beetje lijm en naaigaren, dat is alles.
Gevouwen ster van Ikea pakpapierDe gevouwen ster is niet moeilijk, maar het effect is erg leuk doordat je 2 verschillende kleuren gebruikt. De uitleg vind je hier.

Mijn ster heb ik gemaakt van IKEA pakpapier. Dit pakpapier heeft 2 kleuren, de ene kant bruin, de andere kant grijswit. De bruine kant is wat ruwer, de grijswitte kant glad.
Uit dit papier knip je 8 vierkantjes van 10 x 10. En van deze vierkantjes maak je de ster. Vouw vier vliegers met de bruine kant boven en vier met de witte kant boven. Dan plak je de ster volgens de instructie in elkaar.
Dat is alles, heel simpel,  maar omdat de kleuren zo mooi zijn bij mijn kersttakken laat ik hem toch zien.

Sterren slinger van een designblok van de action.
Voor deze sterrenslinger heb gebruik gemaakt van een papier uit een papierblok van de action. Deze papierblokken zijn er in verschillende soorten te koop voor een paar euro. Ze zijn 30 x 30 cm en hebben mooi versierd stevig papier. De papiervellen zijn steeds per 2. Eén met metallic opdruk en nog één met gewone print zonder metallic. Voor de sterrenslinger knip je 15 sterretjes uit 1 grijs vel met zilverkleurige rondjes. De sterretjes naai je met de naaimachine aan elkaar. Dat doe je als volgt:
begin bij één ster bij de linkerpunt, naai met een gewone stiksteek langs de randen van de boven punt en zo naar de rechterpunt. Leg dan het volgende sterretje onder het naaivoetje en naai op dezelfde manier, net zolang tot alle sterretjes op zijn. Je kunt er voor kiezen om aan de eerste en laatste een koordje te bevestigen, of de sterretjes met een stukje tape aan de muur te hangen. Ik koos voor het laatste. Het is heel simpel, maar geeft gewoon een leuk effect. Dit is niet een  heel goede foto maar geeft wel leuk de metallic glans weer.


Websites by this publisher

WebsiteViewsUniqueSocialPrice
No records found
Share