Briefing
Company description
Op 1 maart gaat de nieuwe serie van VPRO's Tegenlicht van start, met de aflevering "Gewoon Gek". Dit gaat over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland.
Psychische diversiteit, normalisering van het abnormale, en innovatie van de ggz. Bijna 90.000 mensen staan in Nederland op de wachtlijst voor ggz, en een miljoen mensen heeft direct of indirect met een psychische aandoening te maken. Er moet iets veranderen, maar hoe? Wat is de grens tussen normaal en abnormaal? Zou die in de toekomst gaan verschuiven? En kunnen algoritmes helpen om ons geestelijk welzijn te verbeteren?
In deze aflevering passeren nieuwe Nederlandse zorginitiatieven de revue, innovaties van pioniers die vinden dat de ggz moet veranderen. We zien zorgontvangers, patiënten met ADHD, burnout, autisme, fobieën, bipolaire stoornis, borderline: zijn ze gek of gewoon? De aflevering daagt de kijker uit om anders te kijken naar hoe wij omgaan met de concepten gek en normaal. Er komen ook wetenschappers, filosofen en ervaringsdeskundigen aan het woord. Mensen die het afwijkende omarmen en de psychische diversiteit van de mens vieren. Sommigen van hen trekken de DSM classificaties*, die de basis vormen van het huidige stelsel, in twijfel. Wat schieten we op met al die labels? Wat is “normaal” en wat is “abnormaal”? Hoe kan het beter in de toekomst? En ligt die taak alleen bij de zorgverleners van de GGZ? Of kunnen wij daar als samenleving ook iets aan doen? Onze maatschappij is nog slecht uitgerust om mensen die te maken hebben met ontregeling te begrijpen. We zien hen als een uitzondering en niet als een variatie. Ook de gezondheidszorg is nog nauwelijks gericht op al die psychische diversiteit. De diagnose bepaalt nog vaak de behandeling, maar de pioniers in deze aflevering hopen dat te veranderen.
VPRO Tegenlicht is hét future affairs-platform van Nederland, sinds 2002. We staan in de frontlinie, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Tegenlicht nestelt zich in de frontlinie, en zoekt zijn verhalen op plekken waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. Via niet voor de hand liggende, controversiële en tegelijkertijd gedegen analyses wil VPRO Tegenlicht zijn kijk geven op de wereld; zowel op nationale als op internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven. Tegenlicht ontving een aantal prijzen, waaronder de Zilveren Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma, de Europrix Award voor websites en televisieontwerp, en de Zilveren Prichettprijs voor de website.