Campaign

November = campagnemaand Bloedserieus

Briefing

HEVIG MENSTRUEEL BLOEDVERLIES. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken. In Nederland alleen gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Het gros blijft rondlopen met klachten. Soms jarenlang. Te weinig vrouwen weten namelijk dat hevig menstrueel bloedverlies (HMB, ook wel menorragie genoemd) een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere behandelopties bestaan. Ook schaamte en de overtuiging dat menstruatieproblemen 'er nu eenmaal bijhoren' zorgen ervoor dat vrouwen lang aarzelen voordat zij medische hulp zoeken. Hoe kan dat? Met andere gezondheidsklachten ga je toch wél naar een arts? Waarom gelden er ineens andere regels als het gaat om baarmoederproblemen?

Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. Dat verhaal hoor je alleen zelden en dat is raar, want HMB heeft enorme impact op de kwaliteit van leven: lichamelijk, psychisch en sociaal. De voorlichtingscampagne Bloedserieus moedigt vrouwen aan om HMB wél te bespreken (met elkaar én met de arts) en biedt handvatten om een artsenconsult voor te bereiden. In de spreekkamer gaat het namelijk nog te vaak mis. Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november wordt extra voorlichting over HMB gegeven, bijvoorbeeld via (online) spreekuren en webinars. Via de website hevigbloedverlies.nl wordt het jaar rond voorlichting gegeven over oorzaken van en behandelopties bij HMB.

Zo herken je HMB

Symptomen zijn: een korte cyclus (minder dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), hevige menstruatiepijn veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer per menstruatie), verlies van grotere stolsels. Vrouwen met HMB hebben vaak meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig om doorlekken te voorkomen en moeten tampons en maandverband soms om de 1-2 uur verwisselen. Vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede) is een veelvoorkomende lichamelijke klacht. Karakteristiek voor HMB is dat je je agenda rondom je menstruatie moet plannen. Verzuim van sport, sociale afspraken en werk ligt op de loer. Niet in elk beroep kun je om het uur naar de wc.

HMB wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in de premenopauze. Ook myomen en poliepen (vleesbomen) kunnen hevige menstruaties geven. HMB is geen levensbedreigende aandoening en de exacte oorzaak kan niet altijd worden vastgesteld, maar aan hevige menstruaties kunnen ook andere aandoeningen ten grondslag liggen. Denk aan stollingsstoornissen, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker. Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten, is het daarom wel degelijk belangrijk om medisch onderzoek te laten doen.

Sign up for LinkPizza

or

Start campaign

I also want to work with Influencers. Start campaign
Voorgestelde opleveringen
Share