Influencer media kit of Linda Swinkels

Linda Swinkels

Linda Swinkels

2 reviews

1k - 10k

Lifestyle blogger over huis& tuin, tieners, gezondheid, hond,planten, fotograferen, uitjes, verzorging en fashion


lindaschrijfthetop.nl

Statistics for the biggest channel
Unique Visitors
446
Views
14
Last updated: 2 weeks ago
lindaschrijfthetop.nl
Ik ben een Nederlandse lifestyle blogger en blog over de laatste trends wat betreft interieur, huis en tuin. Op mijn lifestyle blog zijn ook de onderwerpen fashion, gezondheid en uitjes te vinden.
Unique Visitors
716
Views
350
Verified
466
Domain Authority
828
Trust flow
127
Citation flow
781
TF/CF
442
Last updated: 2 weeks ago

Demografie volgers

Gender

Age

Location

The demographics above are an example. Log in to see the actual demographics.

Welke leuke dieren kun je naar achtertuin toelokken?

a month ago
Welke leuke dieren kun je naar achtertuin toelokken?

Wil je leuke dieren naar je tuin toelokken, zodat je binnen en buiten kunt genieten van de diverse tuindieren? In dit artikel kijken we hoe je de beestjes naar je dakterras of tuintje toe kunt krijgen en nog belangrijker, hoe je ze ook in je plantentuin kunt houden. Inspiratie en tips om de diversiteit aan diertjes buiten in de bloementuin te laten groeien, zodat je dagelijks kunt genieten van een vrolijke beestenboel.

Binnen en buiten genieten van de tuindieren

Hoe leuk is het niet om een kijkje naar buiten te werpen en te genieten van het buitenleven. De beplanting staat niet alleen in bloei, de grote hoeveelheid diertjes zorgen ook voor een veerkrachtige tuin. Doordat er verschillende dieren in je achtertuin aanwezig zijn, trekt dat weer andere tuindieren aan, waardoor de buitenruimte goed wordt onderhouden. Denk hierbij aan wormen welke zorgen voor een luchtige tuinaarde en insecten welke de beplanting bestuiven. Beide diertjes trekken weer vogeltjes aan welke spontaan naar je buitengedeelte toe komen vliegen om op zoek te gaan naar fijn voedsel. Op deze wijze is de cirkel rond en zullen er steeds meer verschillende diersoorten in de plantentuin zichtbaar zijn.

Tuinvogels welke af en aan komen vliegen

Heel veel beestjes zijn nuttig, denk hierbij aan mieren en spinnen. Het ene diertje kom je soms iets te veel tegen, de andere diersoort zoals de pissebed zie je stukken minder, maar is wel aanwezig. En dan hebben we het nog niet eens over de tuindieren die je wel hoort, bijvoorbeeld de sprinkhaan, maar niet ziet. 

 

Toch zijn er wel tuindieren die je regelmatig ziet en dat is de tuinvogel, zoals de koolmees, huismus, merel, spreeuw of houtduif. Gevogelte wat af en aan komt vliegen, op zoek naar voedsel en tuinafval om een nestje van te maken. Misschien denk je dat vogels alleen op een landelijk locatie aanwezig zijn, maar niets is minder waar. In stadstuintjes zie je ook roodborstjes en winterkoninkjes verschijnen. Je moet alleen soms iets meer je best doen om de tuin diervriendelijk te maken. In grote steden zijn immers minder bomen en beplanting aanwezig, daarom is het slim om het vogeltje te verleiden om juist naar jouw achtertuin toe te komen. Dit kun je doen door een vogelhuisje of aantrekkelijk voer buiten op te hangen, vetbollen zijn hier een goed voorbeeld van. Je zult al snel opmerken dat de ekster enthousiast op de vogelvoeding af zal komen en de duif en het roodborstje de gevallen voedingsresten op de grond weer opruimen. 

 

Voeding is een goed middel, maar je tuin diervriendelijk inrichten, zorgt voor blijvende gasten. Wanneer het dierenvoedsel schaars is dan zullen de vogeltjes zeker op het vogelzaad afkomen, maar ook snel weer wegvliegen. Een tuin met veel stenen is toch niet aantrekkelijk. De dieren kunnen zich niet verschuilen en zijn zo een makkelijke prooi voor katten in de achtertuin.

Beplanting is daarom erg belangrijk, ga voor struiken zoals de Hortensia, diverse klimplanten, graszoden of groenblijvende bomen, zoals de conifeer. De tuinplanten maken de bloementuin aantrekkelijk voor vogels, ze hebben nu een schuilplekje, voeding en misschien zelfs een aantrekkelijke heg zodat ze ook een vogelnestje kunnen maken. Maar er zijn meer tuindieren die baat hebben ij veel groen en dat is de egel.

Egels zijn op zoek naar voeding en een winterslaap plekje

De egel is overal in Nederland te vinden, het stekelige beestje is namelijk dol op wilde lage begroeiing. Je kunt de egel ook vinden in bermen en langs de autowegen tussen de wilde planten, al hoewel bosranden en een natuurlijke tuin de voorkeur hebben. Wil je je tuintje aangenaam maken voor de egel dan moet het beestje wel je tuindomein in kunnen. Tegenwoordig zien we veel schuttingen met een betonnerand, waardoor de egel niet de tuin in kan. Je kunt een gat maken in schutting, omheining of poortdeur. Zorg ervoor dat de ruimte ongeveer 15x15 cm is, zodat de egel er makkelijk doorheen kan lopen. Let op de plaatselijke buurtkat kan ook mee de tuin in kan komen. Er zijn tegenwoordig handige buizen, welke je ook kunt gebruiken voor de voerplek van de egel. Door de kronkelende buis, kan de egel wel makkelijk door de buis, maar de poes kan er niet doorheen.

 

 

Heb je de egel gespot in je tuintje, dan is het van belang om de ruimte aantrekkelijk te maken, dit doe je door bijvoorbeeld een klimophaag tegen de schutting of grond te laten groeien, maar ook door de gevallen bladeren op de grond te laten liggen. Onder het blad liggen namelijk veel diertjes, waar egels dol op zijn zoals kevers en slakken. Heb je last van een ware slakkenplaag, dan is een stekelig beestje in de tuin zo gek nog niet! Als laatste kun je een egelverblijf op een beschutte plek plaatsen, het liefst op een schaduwrijke plek, zo hebben de beestjes ook nog de mogelijkheid om te overwinteren.

Kikkers en salamanders

Heb je een klein vijvertje in de plantentuin, dit kan zelfs een ingebouwde speciekuip zijn, dan heb je als snel kans op de komst van kikkers en salamanders. Wel is het van belang om de tuin zo in te richten dat de amfibieën er zich ook thuis gaan voelen. Heb even geduld en wacht de situatie dan rustig af. Misschien denk je, waarom kan ik niet naar de plaatselijke sloot of in een natuurlijk gebied een paar kikkertjes vangen, maar dit is wettelijk niet toegestaan. Deze beschermde dieren mag je niet vangen of vervoeren. Wel mag je kikkerdril of de salamanderlarve verplaatsen.

Vissen voor levendigheid in de vijver

Een vijver geeft veel levendigheid in de achtertuin, er komen niet allen kikkers en salamanders op af, als je goed kijkt dan zie je ook juffers, libellen, watertorren, waterslakken en andere waterbeestjes. Er valt dus genoeg te zien, toch is het ook leuk om een paar vissen te plaatsen. Er zijn wel een paar voorwaarden als je siervissen wilt houden in de vijver, de waterpartij moet immers de juiste diepte, hebben anders kunnen de vissoorten niet overleven. En vele vissen vermeerderen snel, dus start niet met een te grote hoeveelheid.

Insecten naar tuin toetrekken

De insecten hebben het tegenwoordig erg moeilijk in de tuin, als je goed kijkt, zie je ook veel minder vlinders, bijen en hommels. Je kunt de natuur een beetje helpen, door insect vriendelijk tuinplanten te plaatsen, Denk hierbij aan de Lavendel, Kamperfoelie of Vuurdoorn. Op de beplanting komen vele insecten op af. Heb je een waterpartij in de tuin, dan maak je de plantentuin helemaal erg aantrekkelijk. Je zult zien dat de wespen regelmatig een beetje water komen drinken. Zorg voor een paar keien aan de waterrand en je zult zien dat de vliegende beestjes er veel gebruik van zullen maken.

Regenwormen voor kwalitatieve goede tuinaarde

Veel mensen vinden regenwormen vies, toch zijn de beestjes zeer nuttig. Ze kunnen namelijk je keukenafval omzetten in voedingsrijke aarde, het wormencompost is zeer fijn om te gebruiken. De grote hoeveelheid stoffen zorgen ervoor dat je beplanting blijft stralen en hebben een positieve werking op tuinplanten welke zijn beschimmeld. Wil je ook gebruik maken van wormencompost, dan kun je het beste gaan voor een wormenhotel. Met een handige starters set en een paar tijgerwormen, dus geen wormen uit de tuinaarde, kun je je eigen wormenbak maken. Het enige wat je moet toevoegen zijn papier en kartonsnippers, gedroogde bladeren en groente en fruit(schillen).

Welk beestje zie jij regelmatig op balkon of in tuin?

Is het waardevol om te sporten met een Personal Trainer?

a month ago
Is het waardevol om te sporten met een Personal Trainer?

Sinds kort ben ik gaan sporten met een Personal Trainer. De coach maakt voor mij fysieke trainingsoefeningen op maat om mijn fitheid te verbeteren. De sporttrainer zorgt voor een lichamelijke maar ook voor geestelijke gezondheid. Misschien vraag je je af wat de toegevoegde waarde is van een persoonlijke sportbegeleiding, in dit artikel leg ik uit wat de een op een sporttrainingen met mij hebben gedaan.

Een sportschema op maat om je doel te behalen

In mijn eerder geschreven blog over mijn bijna 50 jaar ervaring, liet ik al doorschemeren dat mijn conditie na de overgangsklachten minder is geworden. Persoonlijk heb ik er niet zo veel moeilijkheden mee, je spiermassa neemt immers af en de hormonenhuishouding wordt na je 50ste ook minder. Niets mis mee, maar ik wilde wel graag gezond blijven. Op mijn wensenlijstje stond een betere fysieke conditie, een klein beetje gewichtsverlies en iets meer spieren. Met deze doelen ben ik naar de Personal Trainer toegegaan. Deze heeft naar mijn wensen geluisterd en een week later kon ik aan de slag met een sportschema op maat. Een gepersonaliseerd trainingsprogramma, waarbij ik begeleid en gecoacht wordt tijdens de sport- en fitnessoefeningen. 

1 op 1 sportoefeningen uitvoeren

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk ben ik niet zo'n sportief persoon, maar toen de spieren in de armen, buik en benen zichtbaar minder aan het worden waren, vond ik het tijd worden om 1 op 1 te gaan sporten. Natuurlijk was het een optie om een abonnement op de sportschool te nemen, maar ik wilde graag goede begeleiding, zodat ik makkelijker mijn doel zou behalen.

 

Bij de fijne intake, werd me meteen duidelijk dat sporten een leuke activiteit moet zijn, zou ik met tegenzin komen dat zou ik zowel fysiek als mentaal mijn conditie niet verbeteren. De sportoefeningen zijn voor mij op maat gemaakt, waarna ik ze wekelijks een op een met de trainer uitvoer. Bij elke training, doe ik ongeveer zeven sportoefeningen op een rij, de laatste sportoefening is een bonus, voor als er nog tijd over is. In de 45 minuten ga ik sportief aan de slag. Elke trainingsoefening wordt door de begeleider voorgedaan, met op- of aanmerkingen over de lichaamshouding, daarna mag ik aan de slag. Bij het sportschema staat duidelijk hoeveel keer je de sportactiviteit moet herhalen, de ene keer is dat 10, 20 of 60 keer. Het is de bedoeling dat je op deze wijze langzaam je conditie opbouwt.

Mentale en fysieke coach

De Personal Trainer is niet alleen bezig met de uitvoeringen van de oefeningen, er wordt ook bij iedere afspraak gevraagd hoe het gaat met je gesteldheid. Dit geldt voor je mentale en fysieke toestand. Vaak wordt je houding bepaalt door je eigen mindset. Je eigen stemmetje kan soms erg kritisch zijn of je een gevoel geven dat de uitgevoerde oefeningen toch niet gaan lukken. De sportbegeleiding, zorgt ervoor dat je lichamelijk veel meer kunt bereiken, dan dat je zelf in gedachten hebt.

Word je wel of niet gedrild?

Wat me in eerste instantie tegenhield, was het idee dat de Personal trainer me zo veel oefeningen zou geven, zodat ik het idee zou hebben alsof ik gedrild zou worden. Deze gedachte heb ik meteen in de intake verwoord.  Al snel werd me duidelijk dat geen ene sportoefening gepusht wordt. Per dag wordt er gekeken naar wat wel en niet haalbaar is. Staat er een buikoefening op het programma, wat zestig keer moet worden uitgevoerd, maar is veertig keer haalbaar, dan wordt het schema aangepast. Wel wordt de uitdaging goed in belang gehouden. Maar het belangrijkste is dat je met plezier gaat sporten, je bent toch actief bezig voor jezelf, dus het is van belang dat jij er pret in hebt. Dwingende sportoefeningen uitvoeren zullen daarbij geen toegevoegde waarde zijn.

Is de Personal Trainer het geld waard?

Ondertussen ben ik een maand aan het sporten en ik moet eerlijk bekennen dat ik met goede moed naar de Personal Trainer toega. In de studio kunnen twee mensen tegelijkertijd sporten. Een persoon sport met trainer beneden en de ander boven. Hierdoor kun je je optimaal focussen op jezelf. Tijdens de 45 minuten ga je intensief aan de slag. Er wordt niet alleen gekeken naar de sportuitvoering, maar ook gekeken naar je ademhaling. Het tempo staat los van de sportopdracht, waardoor je alle trainingen op je eigen levendigheid kunt uitvoeren. 

 

Persoonlijk vind ik de Personal Trainer zeker het geld waard, inmiddels ben ik drie kilo afgevallen, is mijn buikje geslonken en voel ik de spieren weer in mijn lichaam. Het is niet alleen fijn om wekelijk fijn te sporten, je maakt tijdens het bewegen ook een stofje aan waardoor je je ook happy voelt. Nu voelde ik me al prima, maar een extra boots is altijd meegenomen. In het begin was mijn idee om de sporttraining drie maanden aan te houden, maar ik vind het zo fijn, dat ik van plan ben om op lange termijn te blijven trainen. Heb jij wel eens een op een gesport?

In 5 stappen een simpel wormenhotel voor buiten maken

a month ago
In 5 stappen een simpel wormenhotel voor buiten maken

Je wilt duurzaam tuinieren, dan is een wormenhotel voor buiten een goed idee. Je kunt natuurlijk een wormenbak welke zorgen voor compost in de tuin zelf maken, maar je kunt ook een wormenhotel starters set aanschaffen waarbij alle benodigdheden aanwezig zijn. Let op, niet alle elementen zijn aanwezig, de wormen kun je er los bij bestellen.  Heb je eenmaal alles in huis dan kun je makkelijk starten met het opzetten van de wormenbak, binnen een paar stappen heb je een ecologisch huis voor de regenwormen, waarmee je organisch afval uit de keuken kunt omzetten naar aarde. Het wormencompost is voorzien van vele organismen. Rijkelijke voeding voor de beplanting in de tuin, welke bestaat uit wormenmest en wormenthee.

Maak het jezelf makkelijk met een kant-en-klare wormenbak

Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan, als je twee rechterhanden hebt dan is het niet zo moeilijk. Zelf heb ik  gekozen voor een kant-en-klare wormenbak starters kit. Een wormentoren met een handig instructieboekje, waardoor je de tekst ook op een later moment kunt nalezen. Bij de starters set zit ook een filter, compostbakken, opvangbak en een tapkraantje voor de wormenthee.

 

Wormenthee hoor ik je denken, de worm zet al het opgegeten groenteafval namelijk om in wormenmest en wormenthee. Hoe je dat het beste kunt doen lees je verder in het artikel.

Wat heb je nodig als je wormen wilt houden in de tuin?

Wil je regenwormen in de tuin houden dan is het handig om te starten met een kant-en-klare wormenbak, waar alle benodigdheden om te beginnen zijn toegevoegd. Zo hoef je niet meer na te denken over de juiste kokostablet of kweekgrond, je kunt in een keer een goede composthoop creëren. 

 

Voordat je de regenwormen plaatst in de wormentoren is het van belang om de stapelbakken goed in te richten. Dit doe je door het kokostablet en de meegestuurde kweekgrond met elkaar te mengen in een grote emmer. Voeg daar een beetje tuinaarde van je tuinplanten aan toe en natte papier- of kartonreepjes.  Plaats de meegeleverde filter in de bak boven het kraampje, zo kunnen de wormpjes niet ontsnappen. Nu kun je de gemende hoeveelheid verdelen in de eerste stapelbak. Zorg ervoor dat de tuinaarde goed in de bak blijft liggen, dit doe je door een op maat gesneden stuk karton op de onderkant neer te leggen. Nu kun je het gemengde prutje, ongeveer drie centimeter hoog in de bak plaatsen. Maak een kuiltje in het midden van de bak en voeg de wormen toe.

 

Stap een is gezet, nu kan je naar de tweede stapelbak, hierin kun je de overige aangemaakte aarde in kwijt. Maak twee hoekjes met een klein beetje voeding, hieronder versta ik sla, andijvie of wortel, nog geen fruitschillen want deze veranderen te snel de zuurgraad. Snij de voeding in hele kleine stukjes, des te makkelijker kunnen de ongewervelde dieren het groenteafval opeten. Doe ditzelfde met de kartonknippers. Als laatste kun je een laagje gedroogde bladeren aanleggen. Nu is het hotel van de wormen compleet zet, de bak op een goede schaduwplek of beschut onder een terrasoverkapping of in een schuur. 

Het oogsten van wormenmest en wormenthee

Het oogsten van wormencompost gaat op een makkelijke wijze, maar eerst een korte uitleg over de werkwijze van wormenmest en wormenthee.

 

Wormenthee bestaat uit wormenurine in combinatie met het vocht wat aanwezig is in de wormenbak. Wormenmest is niets anders dan wormenpoep wat omgezet is in aarde. De composterende plantenresten in combinatie met het organische afval uit de keuken zorgen voor een voedingsrijke grondstoffen. Een betere voeding voor de tuinbeplanting kun je niet krijgen, in normale tuinaarde zitten namelijk veel minder voedingsstoffen. Zowel de wormenthee als de wormenmest worden beide in aparte bakken opgevangen.

 

De wormenurine in de vormen van een vloeibare substantie kun je eenvoudig via het kraantje in een gieter plaatsen. Verdun het vloeibare wormencompost 1:10 met water en er ontstaat een krachtige plantenvoeding waarmee je de klimplanten of andere tuinplanten kunt besproeien.

Welke voeding kun je wel en niet gebruiken voor de regenwormen?

De regenwormen lusten veel, maar je kunt niet al het groenteafval gebruiken. Daarom heb ik een lijstje gemaakt van voeding welke je wel en niet kwijt kunt in de wormentoren. Vergeet niet om bij elke hoeveelheid groente, zo'n 20% krantenpapier of karton toe te voegen, doe dit altijd in reepjes.

 

Dit afval kun je WEL geven:

  • Rauwe groente
  • Fruitschillen van appel, banaan, kiwi, mango, meloen, pruimen
  • Verpulverde eierschalen
  • Krantenpapier in reepjes
  • Komkommer
  • Theeprut zonder zakje
  • Koffiedik
  • Aardappelschillen gekookt
  • Droge bladeren
  • Gemaaid gedroogd gras
  • Paprika zonder pitjes
  • Wc-papier
  • Kartonnen eierdoosje

Dit afval kun je SOMS geven:

  • Keukenrol
  • Ui
  • Vers gemaaid gras (1 handje)
  • Brood

Dit afval kun je beter NIET geven:

  • Azijn
  • Kastanje
  • Geen hele kiwi
  • Gezouten groente
  • Rijst
  • Snijbloemen
  • Laurierbladeren
  • Glanzend papier
  • Citroen
  • Pasta
Wat doe je met de ongewervelde dieren in de zomer en winter?

Ja, en dan vraag je je af wat je met de ongewervelde dieren moet doen in de zomer- en wintermaanden Tijdens de hitte is het van zeer groot belang dat de wormentoren uit de zon staat.  Heb je een tuin op het zuiden, plaats de tijgerwormen dan in kelder of onder een veranda of overkapping. Als je de wormpjes blijft voeden dan zal er in het compost nog meer verbranding ontstaan wat wordt omgezet in warmte. Je kunt dit probleem oplossen door de deksel er tijdelijk af te halen, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Je kunt tijdens de hele warmen het beste stoppen met voeren en de eventueel beschimmelde voeding weghalen. Controleer de wormenbak dagelijks, bekijk of de pieren nog actief aanwezig zijn en ook of er dode wormen tussen zitten. Oudere wormen hebben namelijk meer moeite met hoge temperaturen. Tref je een niet-levende worm, haal deze dan meteen weg.

 

Het is goed om te weten dat de regenworm het beste functioneren als de temperatuur tussen de 12 en 25 graden is. Tref je toch een warme dag waarbij de temperatuur hoger uitkomt, zorg er dan voor dat de bak niet te nat wordt. Je kunt karton toevoegen, deze zuigt de nattigheid op, maar vergeet ook niet om de lekbak te legen door middel van het kraantje. Bij hoge temperaturen willen de regenwormen nog wel eens schuilen in de lekbak, is er te veel water of urine aanwezig in de bak, dan kunnen de beestjes verdrinken. Je kunt ook voor verkoeling zorgen door een natte katoen handdoek over de wormenbak te plaatsen of een koelelement in het wormenhotel te stoppen, pak de verkoeling wel goed in, stop het koelelement in een washand en wikkel het goed in. Op deze wijze kunnen de wormen niet in aanraking komen met de verkoeling.

 

Wil je in de zomer- of wintermaanden op vakantie dan is dat geen probleem, De pieren kunnen makkelijk twee weken overleven zonder gevoerd te worden. Wil je langer op vakantie, dan kun je het beste een vertrouwde buur of kennis vragen of ze met enige regelmaat groenteafval, papiersnippers en/of karton kunnen toevoegen. Geef de persoon, als je in de zomermaanden op vakantie gaat, de juiste instructies wat betreft warmte. Wil je er in de winter op uit dan is het een ander verhaal.

 

Is de temperatuur zo rond de 10 graden, dan gaan de wormen in winterslaap. Het beste kun je dan geen afval bij de compostwormen plaatsen, want er zal niets opgegeten worden. Bevochtig daarentegen wel de bak, omdat er geen verdamping meer plaats vindt, zal de aarde uitdrogen, hierdoor kunnen de wormen uitdrogen. Door de kou zullen de krioelende beestjes zich verplaatsen naar het midden van de bak, aangezien het daar het warmste is.

 

Deze wormenbak is niet waterdicht, daarom is het verstandig om het wormenhotel te verplaatsen naar een overdekt gedeelte. Mocht je de wormentoren niet kunnen verplaatsen dan is het van belang om de opvangbak regelmatig te legen. Zit dit gedeelte te vol met water dan zullen de wormpjes verdrinken en dan kun je in het voorjaar weer opnieuw beginnen.

Wat vind jij van het wormenhotel?

Groeipapier van Greengiving.nl

Linkbuilding
a year ago
Bedankt voor het artikel en wellicht tot een volgende keer!

Luxe buitenverblijven van De VerandaSpecialist

Linkbuilding
2 years ago
Snelle en gemakkelijke samenwerking
Share

Share your media kit with other people and/or add it to your link-in-bio, for example on your Linksome page.

Access to
the mediakits

Signup for free and get insight into the reviews and rates of all our influencers and bloggers. Also get full access to the marketplace. Would you rather receive a quote or discuss the possibilities? Contact us or schedule a demo.

* limited amount of searches and complete mediakits}

Sign up
Sign up

Sign up and you can begin collaborating!

Privacy policy
General Terms of Service