In de zomervakantie bouwden wij aan een project dat boven aan mijn wensenlijstje stond; een pergola in onze achtertuin. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen is dat gelukt en genieten wij nu van onze eigen pergola. In dit artikel neem ik je mee in het proces en geef ik handige tips voor wie zelf een pergola wil maken.
Waarom een pergola?Een pergola biedt niet alleen schaduw en beschutting, maar voegt ook een architectonisch element toe aan je tuin. Het creëert een knusse plek waar je kunt ontspannen, dineren, of zelfs planten kunt laten groeien, zoals klimplanten of druivenranken. Wij wilden een gezellige open plek maken aan ons huis, waar wij zowel in de zomer als in de tussenseizoenen van onze tuin kunnen genieten.
Lees ook; Loze ruimte wordt schoenenkast
Stap 1: Voorbereiding en planningWij waren al een tijdje in conclaaf met ons zelf over hoe wij onze gewenste pergola ging bouwen. Toen wij hem op onze eerste tuinofferte hadden laten meenemen vielen wij stijl achterover. Dat moeten wij toch ook zelf kunnen? Hoe moeilijk kan te zijn om drie palen te verbinden en te plaatsen?
Uiteindelijk kozen wij voor een super makkelijke constructie met beugels en drie houten palen. Deze kochten wij wel apart. De geïmpregneerde vierkante palen van 12x12 centimeer haalden wij bij een houthandel in de buurt en
de beugels en het verbindingsstuk bestelden wij online.
Deze zijn niet alleen super makkelijk te bevestigen, maar ook nog eens mooi voor het oog. Het robuuste hout met de grote zwarte beugels geven een stoer en eigentijds effect. Uiteindelijk maakten wij ook nog gebruik van
een betonnen poer waar de staande paal op bevestigd werd.
Tip: Zorg ervoor dat je de juiste houtsoort kiest. Wij kozen voor geïmpregneerd hout omdat het weerbestendig is en lang meegaat.
Stap 2: Graven en plaatsen van de palen.Alles was in het hoofd dus goed voorbereid, alleen nu nog in de praktijk brengen. Manlief begon met het graven van het gat voor de poer en de staander. Precies op die plek stond onder de grond een ijzeren paal in het beton gegoten. Het was een flinke klus om dit er uit te krijgen. Uiteindelijk maar wat grof gereedschap gehuurd en alles er uit gekregen.
Daarna hebben wij eerst de beugels op de muren bevestigd, omdat over de plek hiervan geen twijfel mogelijk was. Het gat voor de poer maakten wij ongeveer 60 cm diep en plaatsten wij nog een tegel op de bodem zodat de poer hier recht op kon staan. Het afstorten van de poer besloten wij pas te doen als de hele pergola zou staan.
Stap 3: Constructie van de liggersDaarna werd en flinke puzzel die wel een dag of twee geduurd heeft voor ons als leken. Wij bouwden eerste een constructie om alles op de juiste plek te krijgen en de juiste afmetingen te weten. Ik weet niet of dit de juiste manier is en wij hebben dan ook aardig lopen puzzelen met het hele gezin.
De volgende dag kregen wij een eureka moment, maakte de tweede ligger eigenlijk op het gevoel op maat en hielp het hele gezin mee om de twee liggers op te tillen en daar de staande paal onder te duwen. Dit was een spannend moment, omdat de vorm van de pergola nu echt zichtbaar werd, maar het was dé manier!
Met behulp van een waterpas zorgden wij ervoor dat alles mooi recht stond en toen was het gewoon klaar. De balken werden vastgezet in de beugels en het verbindingsstuk met stevige schroeven en bouten. En als laatste konden wij de betonnen poer af storten met beton.
Tip: Het helpt om tijdens dit proces meerdere personen te werken. Het op zijn plek houden van de balken terwijl je ze vastzet, gaat een stuk makkelijker met een paar extra handen!
Stap 4: Afwerking en decoratieDaarna begon het leukste gedeelte: de decoratie! Wij plantten een mooie klimplant tegen de staander, hopelijk zal deze mooi gaan groeien rondom de palen van de pergola. Verder hebben wij sfeervolle verlichting opgehangen, mijn gekoesterde
priklicht. De klimplant en het priklicht maakt de ruimte meteen uitnodigend en knus.
Tip: Klimplanten zoals clematis of blauwe regen kunnen prachtig omhoog groeien langs de pergola en geven een extra vleugje groen. Wij kozen zelf voor een Jasmijn omdat wij hier goede ervaring mee hebben en wintergroen is.
Ons eindresultaatHet bouwen van onze eigen pergola was een uitdagend maar ontzettend bevredigend project. Het heeft niet alleen onze tuin nu al getransformeerd en hopelijk wordt het met de nieuwe bestrating alleen maar mooier. Het mooie van het bouwen van een pergola is dat je het helemaal naar je eigen smaak en stijl kunt inrichten, waardoor je een unieke buitenruimte creëert.
Ben je van plan om zelf een pergola te bouwen? Mijn advies is om er gewoon voor te gaan. Met wat geduld, de juiste materialen en een goede planning is het absoluut te doen. Het resultaat zal je tuin een totaal nieuwe uitstraling geven en je hebt het dan helemaal zelf gemaakt!
Dit artikel bevat affiliate linkjes.